NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

VoteMalaysia UK kumpul lebih 4,000 undi luar negara, kata pengarahnya


USAHA untuk memastikan undi pos kembali ke tanah air sebelum 19 November giat dijalankan di United Kingdom dan Ireland dengan 4,168 undian sudah dikumpul, kata Syed Rifqi Najmuddin.

Pengarah projek VoteMalaysia United Kingdom dan Eire berkata pihaknya telah mengumpul undi pos daripada pelajar dan profesional Malaysia dari UK dan Ireland yang berpangkalan di 51 bandar dan 13 wilayah.

“Rakyat Malaysia di sini bersemangat untuk menunaikan kewajipan demokrasi mereka. Sambutan setakat ini sangat baik,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Pelajar undang-undang dari Bristol itu berkata mereka telah menyediakan 58 tempat pengumpulan di UK dan Ireland.

Bagi memastikan undian sampai tepat pada masanya, Syed berkata pihaknya telah mengumpul kira-kira RM20,000 untuk program itu.

“Dana itu akan digunakan untuk menghantar semula undi pada 17 November. Tempat kutipan akan ditutup pada tarikh itu pada pukul 5 pagi Khamis di Malaysia.

“Selepas itu mereka (pengundi) perlu menghantarnya sendiri yang mungkin tidak sampai tepat pada masanya.”

Beliau juga berkata terdapat beberapa rakyat Malaysia masih belum menerima kertas undi mereka.

“Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah menghantar kertas undi pada 7 November tetapi masih ada yang belum menerimanya.

“Kami telah meminta SPR untuk mempunyai tempoh pengundian yang lebih lama, tetapi tiada maklum balas.”

Rifqi berkata diaspora Malaysia di UK ialah 84,000 dan populasi pelajar Malaysia kira-kira 15,000.

VoteMalaysia ialah satu inisiatif oleh sekumpulan pertubuhan belia di seluruh dunia dengan matlamat untuk memastikan pemacuan pungutan global undi pos dari luar negara untuk PRU15 sampai ke Malaysia.

Menurut VoteMalaysia, mereka juga telah menubuhkan pusat pengumpulan di Scotland di Edinburgh, Glasgow, St Andrews dan Dundee.

Kertas undi akan dihantar ke Malaysia Hall di London pada 16 November. Dua sukarelawan kemudian akan terbang pada 17 November untuk tiba di Malaysia pada 18 November.

Pengundi kali pertama Megan Lim, 18, berkata ia adalah sesuatu yang tidak disangka untuk beliau menggunakan haknya untuk mengundi dari UK.

“Ia juga agak mengujakan apabila melihat ibu bapa saya pulang daripada membuang undi pada pilihan raya umum sebelum ini.”

Pelajar undang-undang Universiti Bristol itu yang akan mengundi untuk kerusi Parlimen Damansara, berkata kertas undinya agak lambat dan ia hanya tiba pada 15 November.

“Saya hampir tidak berjaya menghantar undi pada hari kutipan undi yang dijadualkan. Ia sepatutnya tiba pada 16 November dan pada ketika itu undian sudah pun sampai di London.

“Saya fikir jika saya tidak menerima undi saya sama sekali, saya pasti agak kecewa.

“Saya juga mengenali beberapa orang yang masih belum menerima undi mereka dan mungkin tidak dapat mengundi kali ini.”

Beliau juga memuji VoteMalaysia kerana menganjurkan program itu dan pengundian pos yang berlangsung menjelang hari kutipan mengundi benar-benar memberikan banyak maklumat.

“Saya fikir ia adalah satu inisiatif yang hebat. Program VoteMalaysia memudahkan rakyat Malaysia yang tinggal di UK untuk mengundi kerana lokasi pengundian berpusat.

“Saya fikir ini sangat bermanfaat untuk pengundi kali pertama seperti saya.”

Megan juga berkata bahawa beliau melihat berita dalam talian untuk mengetahui lebih lanjut mengenai manifesto parti.

“Saya juga telah membaca kemas kini PRU15 setiap pagi yang diringkaskan dalam e-mel harian oleh Coffee Break.”

Seorang lagi pengundi kali pertama Faris Putra Zulkarnain, 22 yang akan mengundi kerusi Shah Alam berasa bangga kerana melaksanakan hak mengundi dan menunaikan tanggungjawabnya untuk Malaysia.

“Saya tidak mempunyai sebarang masalah untuk menerima kertas undi, malah dalam kalangan rakan saya, saya paling awal menerima kertas undian saya.

“Saya sangat teruja kerana saya akhirnya dapat mengundi untuk Shah Alam.”

Beliau berkata VoteMalaysia banyak memberi maklumat dan yang penting semuanya percuma, jadi beliau tidak perlu membayar £30 (RM162) untuk menghantar semula undinya.

Pelajar Perakaunan dan Kewangan dari Universiti Bristol itu berkata, beliau bergantung kepada twitter dan Facebook untuk mendapatkan maklumat mengenai pilihan raya umum.

“Namun, sebagai pengundi kali pertama, saya perlu berwaspada dengan berita mana yang saya ikuti memandangkan saya mengundi untuk kerusi Shah Alam.

“Saya mengikuti dengan teliti pergerakan calon dan manifesto mereka supaya rakyat di Shah Alam mendapat manfaat sepenuhnya daripada pilihan raya ini.”

Faris berkata, beliau menantikan Malaysia yang lebih baik dan pilihan raya kali ini adalah detik kemuncak untuk semua rakyat Malaysia mengundi orang yang sesuai untuk memimpin negara.

Akauntan V. Prathip Devan berkata beliau telah menghantar undinya kepada wakil VoteMalaysia di Edinburgh selepas menerima kertas undi pada Selasa.

Pengundi kali pertama itu berkata beliau akan mengundi di Bangi dan telah mengikuti laporan mengenai kempen di kerusi Parlimen itu di pelbagai laman berita.

Beliau berkata inisiatif VoteMalaysia telah menjadikan pengundian lebih mudah diakses dan mengurangkan tekanan kepada pengundi luar negara yang tidak dapat pulang pada 19 November. – 16 November, 2022.

............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo