NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Minta maaf dulu, Kitingan beritahu Rafizi berkait hubungan GRS-PH selepas PRU15


KOTA KINABALU:
Seorang pemimpin Gabungan Rakyat Sabah (GRS) memberitahu Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli supaya memohon maaf atas kenyataannya pada Hari Malaysia lalu, sebelum bercita-cita menjalin kerjasama dengan gabungan itu selepas pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Jeffrey Kitingan, timbalan pengerusi GRS, berkata walaupun idea Rafizi bekerjasama dengan GRS dan Gabungan Parti Sarawak untuk membentuk kerajaan persekutuan adalah “praktikal dan satu langkah ke arah yang betul”, ia tetap mengejutkan.

Katanya, ia kerana apa yang telah dikatakan Rafizi beberapa bulan lalu dalam perutusan Hari Malaysia di mana beliau mendakwa pemimpin Sabah dan Sarawak menyalahgunakan kuasa mereka untuk mengumpul kekayaan.

Kitingan memberitahu FMT: “Adakah beliau masih menganggap kemunduran dan kemiskinan Sabah berpunca daripada penyalahgunaan kuasa dan rasuah oleh pemimpin Sabah?

“Adakah Rafizi percaya dengan kekecewaan dan permintaan pemimpin negeri? Adakah beliau percaya dengan rungutan pemimpin Sabah?

“Jika begitu, dia mesti memohon maaf terlebih dahulu atas penerangannya tentang pemimpin Sabah.”

Kitingan berkata, pemimpin Sabah, terutama mereka dalam GRS, sentiasa bersedia untuk bekerjasama dengan parti di Semenanjung selagi mereka dilayan sama rata sebagai rakan gabungan dan bukan tunduk kepada sesiapa.

Sebelum ini, Rafizi berkata, Pakatan Harapan hanya boleh bekerjasama dengan GRS dan GPS untuk membentuk kerajaan persekutuan akan datang sekiranya timbul keperluan kerana kerjasama dengan Barisan Nasional (BN), Perikatan Nasional (PN) atau Gerakan Tanah Air tidak menjadi persoalan.

Penganalisis sosio-politik Universiti Malaya (UM) Awang Azman Pawi berkata mana-mana pihak yang ingin membentuk kerajaan mesti bekerjasama dengan GPS dan GRS.

“Rafizi telah ‘menembak dirinya sendiri’ kerana kenyataannya boleh menjejaskan peluang Pakatan Harapan membentuk kerajaan.

“Malah, Rafizi mungkin akan dipersalahkan jika GPS dan GRS menolak pendekatan PH untuk membentuk kerajaan.”

Awang Azman berkata, beliau percaya GPS dan GRS lebih selesa bekerjasama dengan BN.

Ini, katanya, ia mengingatkan apa yang berlaku selepas Langkah Sheraton (yang membawa kepada kejatuhan kerajaan PH) apabila GPS enggan bekerjasama dengan PH untuk membentuk kerajaan baharu kerana tidak dapat menerima DAP.

Sebelum ini, Premier Sarawak Abang Johari Openg berkata, GPS tidak boleh bekerjasama dengan DAP selepas Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng, yang merupakan bekas menteri kewangan, mendakwa negeri itu akan muflis dalam tempoh tiga tahun.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo