NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Geng Daixin Ransomware Curi 5 Juta Data Penumpang dan Pekerja AirAsia

Kumpulan jenayah siber yang dipanggil Daixin Team telah membocorkan data sampel milik AirAsia, syarikat penerbangan tambang rendah Malaysia, di portal kebocoran datanya.

Perkembangan itu berlaku lebih seminggu selepas syarikat itu menjadi mangsa serangan perisian tebusan pada 11 dan 12 November, mengikut DataBreaches.net .

Hackers itu mendakwa telah memperoleh data peribadi yang dikaitkan dengan lima juta penumpang unik dan semua pekerjanya.
Sampel yang dimuat naik ke tapak kebocoran mendedahkan maklumat penumpang dan ID tempahan serta data peribadi yang berkaitan dengan kakitangan syarikat.

Jurucakap hackers itu memberitahu DataBreaches.net bahawa serangan lanjut tidak diteruskan kerana langkah keselamatan AirAsia yang lemah dan "organisasi rangkaian yang huru-hara."

Ini adalah kes yang jarang berlaku apabila seorang pengancam menghentikan serangannya terhadap syarikat akibat amalan keselamatan yang buruk.

Pasukan Daixin baru-baru ini menjadi subjek nasihat daripada agensi keselamatan siber dan perisikan AS, yang memberi amaran mengenai serangan yang ditujukan terutamanya kepada sektor penjagaan kesihatan.

Mangsa lain kumpulan penjenayah itu termasuk Hospital Fitzgibbon, Trib Total Media, ista International GmbH dan OakBend Medical.

Hacker telah menghubungi AirAsia untuk mendapatkan komen dan kami akan mengemas kini cerita itu jika kami mendengarnya.

Sumber | THN 

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo