NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Jangan ambil peranan menteri kewangan sama sekali, Bersih memberitahu Anwar

Kumpulan pemantau pilihan raya Bersih telah mengambil perhatian terhadap kenyataan Perdana Menteri Anwar Ibrahim bahawa beliau tidak mempertimbangkan peranan menteri kewangan “pada masa ini”, sebaliknya berkata beliau tidak sepatutnya mempertimbangkannya sama sekali.

“Beliau tidak sepatutnya mempertimbangkannya untuk seketika kerana ia akan menghapuskan sebarang bentuk semak dan imbang dalam ruang dalaman Kabinetnya sendiri.

“Apakah kita tidak belajar daripada kebodohan (bekas perdana menteri) Najib Razak?” kata jawatankuasa pemandu kumpulan itu dalam satu kenyataan, merujuk kepada skandal 1MDB Najib yang berlaku semasa beliau menjadi menteri kewangan.

Semalam, Anwar berkata beliau tidak mempertimbangkan untuk menyimpan portfolio kewangan untuk dirinya sendiri semasa beliau memutuskan jawatan penting dalam Kabinetnya.

"Kami akan melihat semua kemungkinan tetapi, pada masa ini, saya tidak memikirkannya," katanya kepada pemberita selepas solat Jumaat di Putrajaya.

Anwar adalah bekas menteri kewangan dan timbalan kepada Dr Mahathir Mohamad, sebelum kenaikan politiknya diputuskan selepas dipecat susulan krisis kewangan 1997 berikutan kejatuhan dengan yang kedua.

Sementara itu, kumpulan itu turut mengalu-alukan kenyataan Pengerusi Perikatan Nasional Muhyiddin Yassin bahawa gabungan itu akan berfungsi sebagai pasukan pembangkang yang berkesan.

Bersih menyeru kerajaan Anwar untuk membolehkan pembentukan Kabinet bayangan oleh PN dengan gaji, sumber dan akses maklumat yang setimpal untuk menteri-menteri bayangannya.

Bersih juga berkata setiap kementerian perlu diteliti oleh seorang menteri bayangan yang sepatutnya dibayar separuh daripada gaji menteri dan menyediakan kakitangan, tetapi tidak diberikan faedah lain.

........
Komen: ........
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo