NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Saya tak persoal peluang kepada orang muda, kata Tian Chua


PETALING JAYA:
Bekas naib presiden PKR, Tian Chua menjelaskan beliau bukannya membantah tindakan parti memberi peluang kepada orang muda untuk berkhidmat, sebaliknya mempersoalkan kewajaran menggugurkan Ahli Parlimen mempunyai sokongan akar umbi yang kuat.

“Mereka yang digugurkan sudah lama berkhidmat kepada rakyat dan mempunyai sokongan kukuh akar umbi. Itulah alasan saya. Saya bukannya mengadu mengenai peluang yang diberikan kepada orang muda.

“Saya rasa ada yang mempersoalkan kewajaran menggugurkan mereka yang mempunyai sokongan akar umbi yang kuat. Itu yang dipersoalkan akar umbi,” katanya kepada FMT.

Beliau mengulas kenyataan Anwar Ibrahim terdahulu bahawa keputusan menggugurkan beberapa penyandang kerusi Parlimen pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) perlu bagi memberi peluang kepada muka baharu untuk bersinar.

Kenyataan Anwar itu bagi menjawab amaran Tian Chua semalam bahawa tindakan PKR menggugurkan beberapa Ahli Parlimen menjelang PRU15 boleh memberi kesan kepada parti itu.

Sebelum ini, Tian Chua dilaporkan berkata, ramai yang kecewa dengan keputusan itu dan “merombak Ahli Parlimen dan kerusi seperti permainan daun terup” boleh memberi kesan kepada akar umbi dan mengecewakan pengundi yang menyokong PKR serta Ahli Parlimen yang dipilih mereka.

Katanya, disebabkan parti tidak mempunyai masa mencukupi untuk membuat persediaan berdepan PRU15, muka lama penting untuk meraih kemenangan.

“Apa yang saya katakan tiada kena-mengena dengan tidak memberi golongan muda peluang. Ia juga tiada kaitan dengan menjadi pro-Azmin Ali. Dakwaan mereka yang digugurkan adalah pro-Azmin hanyalah andaian.

“Saya bercakap mengenai rombakan. Muka baharu yang dipilih perlu bekerja keras untuk mengekalkan sokongan akar umbi,” katanya.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo