NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kenapa BN tidak mohon maaf isu skandal 1MDB, soal Faizal


PETALING JAYA:
Timbalan Presiden Bersatu Ahmad Faizal Azumu membidas Barisan Nasional (BN) dan bekas menteri yang berkhidmat dalam Kabinet Najib Razak kerana gagal membuat permohonan maaf berhubung skandal 1MDB yang melibatkan berbilion ringgit.

Dalam temu bual dengan FMT, Faizal berkata, kerajaan masih membayar faedah ke atas hutang yang ditanggung 1MDB, cabang pelaburan kerajaan.

Faizal, yang merupakan anggota Kabinet, berkata: “Saya ingin bertanya kepada Ismail Sabri Yaakob, bos saya, dan juga pemimpin Umno yang lain, mengapa mereka masih berdiam diri sejak Najib telah disabitkan kesalahan? Mereka tahu mereka berada dalam kabinet ketika 1MDB berlaku.

“Kenapa awak tidak minta maaf kepada rakyat Malaysia? Anda (pada asasnya) mengatakan kes 1MDB sudah tiada, semuanya baik-baik,” kata Faizal.

Bagaimanapun, Faizal berkata, bekas Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin adalah satu-satunya pemimpin daripada BN yang menyatakan kekesalan terhadap skandal kewangan itu.

Ya, Tommy Thomas adalah lantikan politik

Faizal bersetuju bahawa bekas peguam negara Tommy Thomas pada dasarnya adalah lantikan politik semasa Pakatan Harapan mentadbir kerajaan persekutuan.

Ada kumpulan tertentu dalam PH mengesyorkan Thomas untuk jawatan itu walaupun dia bukan ahli politik, kata Faizal, sambil menambah ini “lebih kepada politik”.

Beliau menolak dakwaan Pemuda Umno bahawa Perikatan Nasional membisu mengenai penemuan ahli panel dilantik kerajaan dalam memoir Thomas.

Faizal, yang juga timbalan pengerusi PN, berkata gabungan itu tidak mahu campur tangan dalam siasatan dijalankan pihak berkuasa kerana mereka harus diberi ruang untuk mengambil tindakan terhadap Thomas.

“Jika pihak berkuasa boleh menemui sebarang kesalahan dalam buku itu, mereka harus mengambil tindakan. Biarlah pihak berkuasa melakukan tugasan mereka dan jangan kita gunakan apa sahaja yang ada di sana (buku) terhadap sesiapa pun.”

Memoir Thomas “My Story: Justice In The Wilderness” telah mencetuskan kontroversi dan membawa kepada siasatan polis kerana beberapa kemungkinan kesalahan, termasuk hasutan.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo