NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PKPIM gesa SPR prihatin tetapkan tarikh mengundi

KUALA LUMPUR - Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) menggesa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mempertimbangkan pelbagai faktor sebelum menetapkan tarikh-tarikh penting bagi memudahkan mahasiswa terlibat dalam proses pengundian pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Presidennya, Ahmad Farhan Rosli berkata, faktor tersebut termasuk cuti pertengahan semester universiti dan tarikh pelaksanaan konvokesyen membabitkan sebahagian besar universiti tempatan yang akan diadakan pada November ini.

Beliau berkata, SPR mempunyai kuasa mengikut lunas Perlembagaan dan undang-undang dalam proses perjalanan pilihan raya meliputi tarikh penamaan calon, tempoh berkempen, tarikh undi awal serta hari pengundian.

"Oleh itu, PKPIM mencadangkan agar SPR menetapkan hari mengundi pada Sabtu atau Ahad bagi memberi ruang kepada mahasiswa, pengundi muda dan seluruh rakyat Malaysia untuk pulang ke kawasan masing-masing bagi menunaikan tanggungjawab sebagai pengundi dalam pilihan raya kali ini.

"Berdasarkan rekod sebelum ini, hari pengundian bagi Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU12) dan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) telah diadakan pada hari Ahad dan Sabtu.

"Kali terakhir Pilihan Raya Umum (PRU) diadakan pada hari bekerja adalah pada 2018 di mana tarikh pengundian jatuh pada hari Rabu, 9 Mei 2018," katanya dalam satu kenyataan kepada Sinar Harian pada Selasa.

Ahmad Farhan berkata, penetapan hari mengundi yang rasional dapat menyumbang kepada peningkatan peratusan keluar mengundi.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo