NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Ahmad Zahid tawar diri jadi PM?


PRESIDEN UMNO Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi disebut-sebut akan menawarkan diri sebagai calon Perdana Menteri jika Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin gagal memperoleh sokongan majoriti di Parlimen atau membuat keputusan meletak jawatan.

Walaupun UMNO tidak akan memiliki jumlah sokongan yang mencukupi, Ahmad Zahid dijangka memujuk ahli-ahli Parlimen daripada Gabungan Parti Sarawak (GPS), Pas dan Bersatu untuk menyokong beliau.

Sumber dalaman UMNO mendakwa, Ahmad Zahid perlu mendapatkan sokongan dengan cara mana sekali pun bagi memastikan beliau dilantik sebagai Perdana Menteri.

”Ahmad Zahid tidak akan menyokong Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi Perdana Menteri kerana bertentangan dengan keputusan Perhimpunan Agung UMNO 2020 ‘No Anwar No DAP.’,’ kata sumber berkenaan kepada UtusanTV.

Semalam dalam satu wawancara, Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, beliau menjadi saksi bahawa Ahmad Zahid melafazkan sumpah di hadapan beberapa ahli Parlimen bahawa tidak akan menyokong Anwar menjadi Perdana Menteri.

”Presiden UMNO telah bersumpah Wallahi, Wabillahi, Watallahi bahawa beliau tidak akan menyokong Anwar untuk menjadi Perdana Menteri dan tidak akan bersama dengan PH dan DAP di hadapan beberapa ahli Parlimen,” kata Ahmad Maslan kepada NRCChannel TV.

Sumber itu seterusnya mendakwa, Ahmad Zahid juga dilihat sukar untuk bekerjasama dengan PKR dan DAP kerana tindakan itu akan menyebabkan ahli-ahli UMNO dan orang Melayu marah.

”Beliau sebaliknya akan menggunakan naratif kerajaan baharu ini perlu diterajui oleh UMNO selaku parti Melayu dan Islam terbesar di negara ini.

”Sebaliknya Zahid tahu, hanya dengan dilantik menjadi Perdana Menteri beliau berkuasa ‘melakukan sesuatu’ bagi kesnya,” dakwa sumber itu lagi.

Menurut sumber itu lagi, kumpulan Zahid sedang giat memujuk ahli-ahli Parlimen PN untuk menyokong beliau sebagai PM menjelang Parlimen dibuka pada September ini.

Sebelum ini pemimpin-pemimpin UMNO memainkan retorik Kerajaan Perikatan Nasional (PN) gagal dan menderhaka kepada raja sebagai senjata untuk mendesak Muhyiddin meletak jawatan bagi membuka ruang kepada Ahmad Zahid menawarkan diri menjadi Perdana Menteri.

Banyak pihak mengaitkan gerakan menjatuhkan Kerajaan PN dengan perbicaraan Ahmad Zahid pada 24 Ogos nanti.

Pada masa ini UMNO hanya mempunyai 38 kerusi Parlimen dan memerlukan sokongan daripada parti-parti lain dalam PN untuk mendapat majoriti 111 kerusi bagi menubuhkan kerajaan.

Warta Rakyat telah menghubungi Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Ahmad Maslan bagi mendapatkan reaksi beliau berhubung laporan ini.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo