NOTIS:

Belum ada lagi....

PRU15 : Khairy sah tak bertanding Parlimen Rembau

0

KUALA LUMPUR: Pakar Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin mengesahkan tidak akan bertanding di Parlimen Rembau pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Keputusan itu dibuat selepas beliau diarah mengosongkan kerusi itu oleh Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Mohamad Hasan yang mahu bertanding di Parlimen Rembau, selain mempertahankan kerusi Majlis Jemputan Negeri (DUN) Rantau yang dimilikinya. diadakan sejak tahun 2004.

Khairy mengakui terpaksa bersetuju dengan arahan itu walaupun tidak pernah sanggup bertanding di mana-mana kawasan parlimen lain memandangkan sudah lebih 20 tahun berpolitik di Rembau.

“Dia (Mohamad) difahamkan saya perlu pergi ke tempat lain. Kerana dia Ketua UMNO Bahagian Rembau dan saya rakan kongsinya, dia minta saya cari tempat lain sebab dia kata nak bertanding di Rembau.

"Saya tiada halangan kerana beliau adalah Ketua Seksyen dan beliau telah meminta saya untuk menyampaikannya kepada beliau. Jadi, saya perlu luluskan," katanya pada sesi media Perasmian Penutupan Minggu Kesedaran Pendermaan Organ Peringkat Kebangsaan 2022 di sini, hari ini.

Malam tadi, media melaporkan Mohamad mengumumkan hasrat untuk bertanding di kerusi Parlimen pada PRU-15 dan pada masa sama, akan mempertahankan kerusi DUN Rantau.

Mohamad yang juga Pengerusi Agensi Pengangkutan UMNO Negeri Sembilan bagaimanapun enggan mendedahkan kerusi Parlimen yang akan ditandinginya nanti.

Sementara itu, mengenai kawasan Parlimen yang akan ditandingi pada PRU-15, Khairy tidak tahu kerusi mana yang akan diwakilinya kerana tidak pernah terfikir perlu meninggalkan Rembau.

“Kenapa saya rasa saya bertanding di tempat lain sedangkan saya sudah 15 tahun berada di Rembau. Kalau disuruh keluar dan minta saya cari tempat lain, saya pun tak larat nak cuba kalau ada tempat yang lain menerima saya.

“Kalau nak pergi tempat lain pun, saya rasa malu nak pergi melulu di kawasan orang, sebab dalam politik UMNO kita bertanding di kawasan kita, di kawasan mana kita jadi pakar, bersungguh-sungguh, dan menyumbang dalam bidang itu. .

“Apa pun, sebagai ahli parti, orang tahu kesetiaan saya, saya tidak pernah terjun parti, saya UMNO, jadi saya ikut arahan pucuk pimpinan parti.

"Kalau pucuk pimpinan minta saya bertanding dalam bidang ini, saya terima. Kalau dia kata jangan bertanding, saya kena terima kerana saya ahli parti. Saya ok," katanya.

Bekas Pengerusi Pemuda UMNO itu juga menyatakan beliau bertanya kepada rakan-rakannya jika ada kerusi yang boleh ditawarkan kepadanya, namun beliau terpengaruh dengan arahan pimpinan parti.

“Saya tidak pernah membuat persiapan untuk ke kawasan lain. Kenapa saya main-main dengan tempat orang lain? Saya sudah tiga kali dipancung di Rembau.

"Tapi tak apa, dia (Mohamad) nak bertanding di DUN, nak bertanding di Parlimen pun, kita bagi laluan dengan dia. Dia nak bertanding semua," katanya.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo