NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Fadhilat Jadi Imam dan Muazzin

HADITH MUSNAD IMAM SYAFIE

Terjemahan Dan Ringkasan Serta Sedikit Keterangan

بَابٌ : الأَئِمَّةُ ضُمَنَاءُ

BAB SEKELIAN IMAM SOLAT ADALAH PENJAMIN

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a. sungguhnya Nabi sollallahu alaihi wasallam telah bersabda :

الأَئِمَّةُ ضُمَنَاءُ، وَالْمُؤَذِّنُونَ أُمَنَاءُ، فَأَرْشَدَ اللَّهُ الأَئِمَّةَ، وَغَفَرَ لِلْمُؤَذِّنِينَ

Artinya : “Sekelian para imam itu penjamin dan sekelian tukang azan itu pemegang amanah. Maka telah menunjuk olih Allah akan sekelian para imam dan telah mengampunkan olih-Nya akan sekelian tukang azan.”

Hadith ini ada dikeluarkan juga olih Imam Al-Baihaqi dan lainnya.

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a. yang menyampaikan dengannya akan Nabi solllallahu alaihi wasallam :

الإِمَامُ ضَامِنٌ، وَالْمُؤَذِّنُ مُؤْتَمَنٌ، اللَّهُمَّ فَأَرْشِدِ الأَئِمَّةَ، وَاغْفِرْ لِلْمُؤَذِّنِينَ

Artinya : “Bermula imam itu penjamin dan orang yang azan itu dipercayai. Ya Allah tunjukilah sekelian imam dan ampunilah sekelian orang yang azan.”

Hadith ini ada dikeluarkan juga olih Imam Ahmad dan At-Tirmizi dan Abu Daud dan Ibnu Hibban dan lainnya.

KETERANGAN

Hadith-hadith ini datang pada menerangkan kelebihan imam solat dan orang yang melaungkan azan bagi solat.

KELEBIHAN IMAM

Pada hadith-hadith ini Nabi sollallahu alaihi wasallam menyebut bahawasanya para imam solat itu adalah penjamin dan baginda mendoakan supaya ditunjuki akan sekelian yang menjadi imam.

Sabda Rasulullah sollallahu alaihi wasallam :

الأَئِمَّةُ ضُمَنَاءُ، وَالْمُؤَذِّنُونَ أُمَنَاءُ، فَأَرْشَدَ اللَّهُ الأَئِمَّةَ، وَغَفَرَ لِلْمُؤَذِّنِينَ

Artinya : “Sekelian para imam itu penjamin dan sekelian tukang azan itu pemegang amanah. Maka telah menunjuk olih Allah akan sekelian para imam dan telah mengampunkan olih-Nya akan sekelian tukang azan.”

Dan sabdanya : 

الإِمَامُ ضَامِنٌ، وَالْمُؤَذِّنُ مُؤْتَمَنٌ، اللَّهُمَّ فَأَرْشِدِ الأَئِمَّةَ، وَاغْفِرْ لِلْمُؤَذِّنِينَ

Artinya : “Bermula imam itu penjamin dan orang yang azan itu dipercayai. Ya Allah tunjukilah sekelian imam dan ampunilah sekelian orang yang azan.”

Bermula arti sekelian imam adalah penjamin itu yakni para imam bagi solat itu ialah orang yang melakukan aturan solat dengan betul samada pada berdirinya dan rukuknya dan sujudnya dan duduknya dan segala bacaannya hingga jadi betul dan sah solat sekelian orang yang mengikutnya. 

Berkata Imam Ibnu Al-Atsir :

الأئمة : جمع إمام وقد سبق بيانه. والضُّمَنَاُء : جمع ضَمِين وهو الكفِيل هذا هو الأصل. قال أهل اللغة : الضامن في كلام العرب معناه : الراعي، والضمان : الرعاية. فقوله : والإمام ضامن أي مُراعٍ لحفظ الصلوات وعدد الركعات على القوم. وقيل : معناه ضمان الدعاء يعمهم به ولا يختص به دونهم

Artinya : “Arti الأئمة ialah sekelian imam yang telah disebut keterangannya. Dan arti ضُمَنَاءُ ialah sekelian yang menjamin yakni yang menanggung. Telah berkata ahli bahasa : Yang menjamin pada percakapan orang arab bermaksud yang memelihara dan الضمان artinya pemeliharaan. Maka sabdanya imam itu penjamin artinya dipelihara bagi menjaga sekelian solat dan sekelian bilangan rakaat atas orang ramai. Dan kata setengahnya maknanya ialah menjamin akan doa yang melengkapi sekelian dengannya dan tidaklah dikhususkan dengan doa itu tanpa sekelian orang yang mengikutinya.” (Kitab As-Syafi Syarah Musnad As-Syafie)

Berkata Al-Khattabi :

والإمام ضامن بمعنى أنه يحفظ الصلاة وعدد الركعات على القوم

Artinya : “Dan imam itu penjamin bermakna sungguhnya imam itu memelihara ia akan solat dan bilangan rakaat atas manusia.” (Kitab Ma’alim As-Sunan)

Dan termasuk juga makna imam sebagai penjamin itu yakni imam menjamin akan bacaan makmum dan imam juga mengetuai para jemaah ketika berdoa kepada Allah.

Telah menyebut olih Syeikh Ali Mulla Al-Qari :

قَالَ الْقَاضِي: الْإِمَامُ مُتَكَفِّلٌ أُمُورَ صَلَاةِ الْجَمْعِ، يَتَحَمَّلُ الْقِرَاءَةَ عَنْهُمْ إِمَّا مُطْلَقًا عِنْدَ مَنْ لَا يُوجِبُ الْقِرَاءَةَ عَلَى الْمَأْمُومِ، أَوْ إِذَا كَانُوا مَسْبُوقِينَ وَيَحْفَظُ عَلَيْهِمُ الْأَرْكَانَ وَالسُّنَنَ وَأَعْدَادَ الرَّكَعَاتِ، وَيَتَوَلَّى السِّفَارَةَ بَيْنَهُمْ وَبَيْنَ رَبِّهِمْ فِي الدُّعَاءِ، وَعَلَيْهِ الِاعْتِمَادُ إِذْ بِصَلَاحِ صَلَاتِهِ صَلَاحًا لِصَلَاتِهِمْ

Artinya : “Telah berkata olih Al-Qadhi : Bermula imam itu menjamin akan sekelian pekerjaan solat yang menanggung ia akan bacaan daripada makmum samada secara mutlak di sisi mereka yang tidak mewajibkan bacaan atas makmum atau apabila adalah makmum itu masbuk dan memelihara olihnya atas makmum akan segala rukun dan sunat dan sekelian bilangan rakaat dan ia menjadi duta atas mereka itu berdoa kepada Allah dan atas imam itu tempat berpegang kerana eloknya solat imam itu menjadi eloknya solat makmum.” (Kitab Mirqatul Mafatih)

Dan sebab didoakan supaya para imam itu diberi petunjuk ialah apabila imam melakukan pekerjaan solat dengan betul maka sah sekelian ibadah mereka yang mengikutnya maka didoakan supaya imam itu ditunjuki dengan ilmu pengetahuan yang dapat memimpin ia akan manusia pada menunaikan solat.

Berkata Imam As-Suyuthi :

قوله: " اللهم أرشد الأئمة " فإنهم إذا رشدوا بإجراء الأمور على وجهها صحَّت عبادتهم في نفسها

Artinya : “Dan makna sabdanya ‘Ya Allah tunjukilah sekelian imam’ itu ialah kerana sungguhnya sekelian imam itu apabila ditunjukkan kepada melakukan segala perkara atas rupa yang betul nescaya sah ibadah sekelian mereka itu pada dirinya.” (Kitab Qut Al-Mughtazi)

Dan berkata Syeikh Al-Mubarakfuri :

(اللهم أرشد الأئمة) للعلم بما تكفلوه والقيام به

Artinya : “Makna Ya Allah tunjukilah para imam itu yakni tunjuk kepada ilmu pengetahuan dengan barang yang memeliharanya dan mendirikan dengannya.” (Kitab Mir’atul Mafatih)

Dan berkata Imam Al-Munawi :

(اللَّهُمَّ أرشد الْأَئِمَّة) أَي دلهم على اجراء الْأَحْكَام على وَجههَا

Artinya : “Doanya Ya Allah tunjukilah sekelian imam itu artinya tunjukilah sekelian para imam itu atas melakukan sekelian peraturan solat atas rupa yang betul.”

KELEBIHAN MUAZZIN 

Rasulullah sollallahu alaihi wasallam menyebut pula dalam hadith-hadith ini sungguhnya para muazzin itu adalah kepercayaan dan mendoakan supaya diampunkan bagi sekelian mereka itu.

Maka bersabda olih Rasulullah sollallahu alaihi wasallam :

وَالْمُؤَذِّنُونَ أُمَنَاءُ

Artinya : “Bermula sekelian tukan azan itu kepercayaan.”

Dan pada satu lagi riwayat :

وَالْمُؤَذِّنُ مُؤْتَمَنٌ

Artinya : “Dan muazzin itu orang yang diberi amanah.”

Berkata Imam Ibnu Al-Atsir :

والأمناء : جمع أمين، وهو الثقة الحافظ لما اؤُتمِنَ عليه

Artinya : “Dan lafaz Umana’ itu ialah kata jamak bagi lafaz amin dan yaitu yang teguh memelihara bagi barang yang diamanahkan atasnya.” (Kitab As-Syafi Syarah Musnad As-Syafie)

Maka jadilah maksudnya para muazzin itu diberi amanah memikul tugas memberitahu manusia waktu solat dengan azan dan hal yang berkait dengan ibadah puasa seperti waktu berbuka dan waktu imsak. 

Maksudnya manusia akan berbuka puasa setelah mendengar suara muazzin berkumandang dan begitu juga mereka akan berhenti makan dan minum apabila mendengar akan suaranya pada waktu fajar.

Telah diriwayatkan daripada Abi Mahzurah r.a. beliau berkata : Telah bersabda olih Rasulullah solallahu alaihi wasallam :

الْمُؤَذِّنُونَ أُمَنَاءُ الْمُسْلِمِينَ عَلَى صَلَاتِهِمْ وَسُحُورِهِمُ

Artinya : “Sekelian tukang azan itu kepercayaan orang-orang Islam atas solat mereka itu dan bersahur mereka itu.” (Hadith riwayat Al-Baihaqi)

Dan pada satu riwayat :

الْمُؤَذِّنُونَ أُمَنَاءُ الْمُسْلِمِينَ عَلَى فِطْرِهِمْ وَسُحُورِهِمْ

Artinya : “Sekelian tukang azan itu kepercayaan orang-orang Islam atas berbuka dan bersahur mereka itu.” (Hadith riwayat At-Tabarani)

Dan pada satu riwayat Imam Ahmad :

أُمناء المسلمين على صلاتهم وسجودهم المؤذنون

Artinya : “Sekelian kepercayaan para muslimin atas solat mereka dan sujud mereka ialah sekelian tukang azan.”

Berkata Imam As-Son’ani :

(المؤذنون أمناء المسلمين على فطورهم وسحورهم) لأنهم يفطرون عند أذانهم المغرب ويتركون أكلة السحر عند أذانهم الفجر فهو إعلام للمؤذنين أن يتحروا ذلك ويوفون بحق هذه الأمانة فمن قصر في ذلك فهو من الخائنين وفيه ألا يقوم بالأذان إلا عارفًا بالأوقات

Artinya : “Dikatakan sekelian tukang azan itu kepercayaan orang-orang Islam atas berbuka dan bersahur mereka kerana sungguhnya orang ramai akan berbuka puasa ketika muazzin itu melaungkan azan maghrib dan mereka meninggalkan makan minum pada waktu sahur apabila muazzin melaungkan azan subuh. Maka ini memberitahu kepada sekelian muazzin supaya cermat dan sentiasa memelihara amanah ini dengan baik. Maka siapa yang cuai pada yang demikian itu dia termasuk orang-orang yang khianat. Dan pada hadith ini juga memberitahu bahawa tidaklah melaungkan azan melainkan orang yang arif akan waktu solat.” (Kitab At-Tanwir Syarah Al-Jami’ As-Saghir)

Berkata Al-Abadi :

وَقَالَ الطِّيبِيُّ وَالْمُؤَذِّنُ أَمِينٌ فِي الْأَوْقَاتِ يَعْتَمِدُ النَّاسَ عَلَى أَصْوَاتِهِمْ فِي الصَّلَاةِ وَالصِّيَامِ وَسَائِرِ الْوَظَائِفِ الْمُؤَقَّتَةِ

Artinya : “Telah berkata olih At-Tibi : Bermula orang yang azan itu kepercayaan pada segala waktu solat yang adalah manusia berpegang atas suara mereka itu pada solat dan puasa dan sekelian pekerjaan yang mempunyai waktu.” (Kitab ‘Aunul Ma’bud Syarah Abi Daud)

Berkata As-Sindi :

يقال: مؤتمن القوم، لمن يتخذونه أمينا حافظا، فمعناه: أنه أمين لهم على مواقيت صلاتهم وصيامهم

Artinya : “Dikatakan muazzin itu sebagai kepercayaan kaum bagi siapa yang mengambil olih mereka itu akan dirinya sebagai orang yang dipercayai yang memelihara maka maknanya sungguhnya muazzin itu kepercayaan bagi mereka atas sekelian waktu solat dan waktu puasa mereka itu.” (Kitab Musnad Al-Imam Ahmad)

Kemudian Rasulullah sollallahu alaihi wasallam memohon ampun bagi sekelian tukang azan yaitu sabdanya :

وَغَفَرَ لِلْمُؤَذِّنِينَ

Artinya : “Semoga Allah Taala mengampunkan bagi sekelian muazzin.”

Dan pada satu lagi riwayat :

وَاغْفِرْ لِلْمُؤَذِّنِينَ

Artinya : “Ya Allah ampunilah bagi sekelian muazzin.”

SIAPAKAH YANG LEBIH AFDHAL ANTARA IMAM DAN MUAZZIN

Daripada hadith-hadith ini sebahagian ulamak berpendapat bahawa melaungkan azan lebih afdhal dari menjadi imam solat.

Berkata Imam As-Syairazi :

وهو أفضل من الامامة ومن أصحبنا من قال الامامة أفضل لان الاذان يراد للصلاة فكان القيام بامر الصلاة اولي من القيام بما يراد لها والاول اصح لقوله تعالي ومن أحسن قولا ممن دعا الي الله وعمل صالحا

Artinya : “Dan azan itu lebih afdhal dari menjadi imam. Dan setengah dari Ashab kami mereka yang berkata menjadi imam lebih adfhal kerana azan itu dihendaki bagi solat. Maka adalah mendirikan perintah bersolat itu lebih utama dari mendirikan dengan barang yang menghendaki baginya. Dan pendapat yang pertama yakni azan lebih afdhal itu adalah lebih sahih kerana firman Allah Taala : Siapakah yang lebih elok perkataannya daripada mereka yang mengajak ia kepada Allah dan melakukan amal yang baik?” (Kitab Al-Muhazzab)

Berkata Syeikh Ar-Rahmani Al-Mubarakfuri :

والحديث يستدل به على فضل الأذان على الإمامة لأن حال الأمين أفضل من حال الضمين

Artinya : “Dan hadith ini dijadikan sebagai dalil dengannya atas kelebihan azan atas menjadi imam kerana sungguhnya keadaan orang yang dipercayai itu lebih afdhal dari keadaan orang yang menjadi penjamin.” (Kitab Mir’atul Mafatih)

Berkata Imam Al-‘Aini Al-Hanafi :

وَمن هَذَا أَخذ الشَّافِعِي أَن الْأَذَان أفضل من الْإِمَامَة

Artinya : “Dan daripada hadith inilah Imam Syafie berpendapat sungguhnya azan itu lebih afdhal dari menjadi imam.” (Kitab Umdah Al-Qari)

Dan adalah sebahagian ulamak berkata dengan afdhal menjadi imam dari melaungkan azan.

Telah diriwayatkan daripada Ibnu Abbas r.a. beliau berkata : Rasulullah sollallahu alaihi wasallam telah bersabda :

يُؤَذِّنُ لَكُمْ خِيَارُكُمْ وَلْيَؤُمَّكُمْ قُرَّاؤُكُمْ

Artinya : “Hendaklah azan bagi kamu sekelian itu olih orang yang terpilih daripada kamu dan menjadi imam olih yang yang qari daripada kamu sekelian.” (Hadith riwayat Abu Daud dan Ibnu Majah)

Berkata Syeikh Ali Mulla Al-Qari :

فَالْمُرَادُ بِالْخِيَارِ الصُّلَحَاءُ، وَبِالْقُرَّاءِ الْعُلَمَاءُ، وَالْعُلَمَاءُ أَفْضَلُ النَّاسِ بَعْدَ الْأَنْبِيَاءِ، وَلِأَنَّ الْقِيَامَ بِحُقُوقِ الْإِمَامَةِ أَشَقُّ فَهُوَ أَفْضَلُ مَآبًا وَأَجْزَلُ ثَوَابًا

Artinya : “Maka yang dikehendaki dengan orang terpilih itu ialah orang yang elok-elok dan yang dikehendaki dengan yang qari itu ialah ulamak dan ulamak itu sebaik-baik manusia selepas Nabi-Nabi dan kerana sungguhnya mendirikan segala hak imam itu lebih sukar maka ia lebih afdhal tempat kembalinya dan lebih besar pahalanya.” (Kitab Mirqatul Mafatih)

Menyebut olih Syeikh Sa’id Al-Hadhrami :

ورجح الرافعي أن الإمامة أفضل منه مطلقاً لأنها فرض كفاية، وهو سنة، ولقيامه صلى الله عليه وسلم والخلفاء بعده بها دونه

Artinya : “Dan telah menguatkan olih Imam Ar-Rafie bahawasanya menjadi imam itu afdhal dari azan secara mutlak kerana sungguhnya menjadi imam itu fardu kifayah manakala azan itu sunat dan kerana Nabi sollallahu alaihi wasallam dan sekelian Khalifah selepasnya menjadi imam dan tidak mereka itu azan.” (Kitab Busyral Karim)

Dan menyebut olih Imam Ar-Rafie :

قال الغزالي: والإِمَامَةُ أَفْضَلُ مِنَ التَّأْذِينِ عَلَى الأَصَحِّ لِمُوَاظَبَةِ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم عَلَيْهَا

“Telah berkata olih Imam Al-Ghazali : Dan menjadi imam itu afdhal dari melaungkan azan atas yang lebih sahih kerana sentiasa Rasulullah solallahu alaihi wasallam menjadi imam.” (Kitab Al-‘Aziz Syarah Al-Wajiz)

Berkata Imam Al-‘Aini Al-Hanafi :

وَعِنْدنَا الْإِمَامَة أفضل

Artinya : “Dan di sisi kami (mazhab Hanafi) menjadi imam lebih afdhal.” (Kitab Umdah Al-Qari)

Berkata Imam Ar-Rafie lagi :

كل واحد من الأذان والإمامة عمل فيه فضيلة، ثم لا يخلو إما أن تكون الإمامة أفضل من الأذان أو بالعكس أو لا يكون واحد منهما أفضل من الآخر

Artinya : “Setiap satu daripada azan dan menjadi imam itu ialah amalan yang mempunyai kelebihan kemudian tiada sunyi samada jadi imam itu lebih afdhal dari azan atau sebaliknya atau tiadalah satu daripada keduanya lebih afdhal dari yang satu lagi.” (Kitab Al-‘Aziz Syarah Al-Wajiz)

wallahua’lam 

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo