NOTIS:

Belum ada lagi....

Contoh Kedah memudahkan pelabur - KSN

0
ALOR SETAR: Kejayaan Kedah bertambah baik dan memudahkan cara perniagaan penyatuan itu harus dijadikan contoh dan penanda tahap negara lain dalam menarik lebih ramai pelabur asing.

Pengerusi Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd Zuki Ali berkata, kes itu penting bagi mengaktifkan semula sektor perdagangan dalam memulihkan ekonomi negara yang terkesan dengan penularan wabak COVID-19.

“Kedah berjaya menarik pengantara paling ramai, boleh dijadikan contoh kepada negara lain supaya nampak sama, sebenarnya perkara ini memerlukan kepimpinan kerana mewujudkan pihak berkuasa tempatan (PBT).

“Kita sering mendapat aduan daripada pelabur dan jurujual berkenaan permit dari segi permit, kalau ada permohonan tidak perlu proses yang panjang, kalau masih guna peraturan lama, masih guna peraturan lapuk dan sebagainya, ia akan menyukarkan pekerja asing datang," katanya. .

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas merasmikan Persidangan MyMudah Peringkat Negeri Kedah di sini, hari ini.

Turut hadir Setiausaha Negeri Kingdom, Datuk Ammar Shaikh Mahmood Naim dan Pengerusi Agensi Produktiviti Malaysia (MPC), Datuk Abdul Latif Abu Seman.

Terdahulu dalam ucapannya, Mohd Zuki, berkata usaha untuk memperbaharui peraturan bagi menambah baik persekitaran komersial adalah antara penyumbang utama kepada kemajuan Kedah.

Beliau berkata projek E10 iaitu Permit Pembangunan Ekspres yang dimulakan Majlis Lapangan Terbang Kulim, Kedah (MPKK) kini menjadi contoh kepada negara lain.

“Saya ingin merakamkan ucapan tahniah kepada kerajaan Kedah kerana menjadi negara pertama menubuhkan Unit MyMudah di peringkat PBT dan negeri.

“Tindakan proaktif kerajaan negeri dan PBT telah membuahkan hasil sekiranya usaha menambah baik ekosistem komersial berjaya meningkatkan profil negara sebagai destinasi pilihan pelaburan berimpak tinggi.

“Malah, saya percaya pelaksanaan inisiatif MyMudah secara meluas akan membantu industri dan perdagangan berkembang pesat, malah ia juga mampu meningkatkan penyampaian perkhidmatan awam kepada orang ramai yang berintegriti tinggi,” katanya.

Tahun lalu, Institut Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) mengumumkan Kedah merupakan negara yang menerima pelaburan tertinggi di Malaysia antara Januari hingga September 2021 dengan nilai keseluruhan RM57.1 bilion.

Kedudukan ini meletakkan Sarawak di tempat kedua dengan nilai pulangan RM23.9 bilion, diikuti Kuala Lumpur sebanyak RM22.5 bilion.

Sumber | BH

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo