NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Akaun Telegram dan Signal PM Malaysia digodam, krisis keselamatan data berlaku?


Baru minggu lalu, Jabatan Perdana Menteri, yang menempatkan Agensi Keselamatan Siber Negara dan Majlis Keselamatan Negara Malaysia, memberitahu parlimen bahawa tiada pelanggaran data kerajaan walaupun terdapat laporan daripada pihak luar, dan dakwaan pangkalan data Malaysia untuk dijual dalam talian.

Akaun PM Ismail Sabri dilanggar oleh 'pihak tidak bertanggungjawab', kata pejabatnya, kerana laporan menunjukkan kebanyakan rakyat Malaysia berkemungkinan menghadapi pelanggaran data sekurang-kurangnya sekali.

.

Penggodaman itu adalah antara siri kesilapan keselamatan utama sejak kebelakangan ini, dan berlaku ketika pihak berkuasa menghadapi tuduhan menjalankan 'ladang troll' dan 'akaun palsu'.

.

PM Malaysia Ismail Sabri Yaakob telah memberitahu orang ramai supaya tidak 'terpengaruh dengan apa yang kita terima'. Foto: Bernama/dpa

.

Akaun pemesejan peribadi perdana menteri Malaysia dan seorang menteri kabinet dilaporkan telah digodam, yang terbaru dalam siri pelanggaran data utama sejak beberapa bulan lalu, walaupun kerajaan berpendapat ia tidak mempunyai sebab untuk mempercayai bahawa negara sedang menghadapi krisis keselamatan data .

.

Dalam satu kenyataan pada hari Isnin, pejabat Perdana Menteri Ismail Sabri Yaacob mengesahkan bahawa akaun Telegram dan Signal peribadinya telah digodam dan disalahgunakan oleh "pihak tidak bertanggungjawab" untuk menipu orang. Ia menasihatkan sesiapa sahaja yang menerima mesej daripada akaun yang terjejas supaya mengabaikannya.

.

Keesokan harinya, perdana menteri mengesahkan kejadian itu di parlimen dan menasihatkan orang ramai supaya berhati-hati daripada ditipu oleh penggodam. "Kepada pengguna, seperti saya dan orang lain, jangan terpengaruh dengan apa yang kami terima," kata Ismail Sabri kepada pemberita di lobi Senat.

.

Menteri Luar Saifuddin Abdullah juga menggesa orang ramai supaya mengabaikan mesej yang kononnya dihantar oleh beliau melalui Telegram, dan melaporkan teks tersebut kepada pihak berkuasa.

.

"Akaun Telegram saya digodam oleh pihak tidak bertanggungjawab yang menyalahgunakan nama dan gambar saya melalui aplikasi itu," kata Saifuddin dalam catatan di Twitter.

.

Baik perdana menteri mahupun menteri luar tidak menghuraikan sifat penggodaman itu.

.

Perbualan pada aplikasi Telegram tidak disulitkan hujung ke hujung secara lalai, tidak seperti Signal, yang merupakan antara platform pemesejan paling selamat yang tersedia secara umum.

.

Baru minggu lalu, Jabatan Perdana Menteri, yang menempatkan Agensi Keselamatan Siber Negara dan Majlis Keselamatan Negara Malaysia, memberitahu parlimen bahawa tiada pelanggaran data kerajaan walaupun terdapat laporan daripada pihak luar, dan dakwaan pangkalan data Malaysia untuk dijual dalam talian.

.

“Kebocoran data daripada pangkalan data agensi kerajaan, seperti yang tular sebelum ini, tidak berlaku,” kata Menteri Tugas Khas Abd Latiff Ahmad pada Khamis.

.

Jawapan parlimen Abd Latiff mengulangi pendirian sebelum ini yang diambil oleh Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainuddin, yang pada Jun berkata rekod peribadi kira-kira 22.5 juta rakyat Malaysia yang dikatakan dijual dalam talian dua bulan sebelumnya telah dicuri daripada “internet” dan agensi awam dan swasta lain , bukannya entiti di bawah bidang kuasa kementeriannya.

.

Pada Mei, Menteri Pertahanan Hishammuddin Hussein berkata kebocoran data "tidak akan menjejaskan keselamatan negara", dan kementerian dalam negeri "lebih daripada dilengkapi" untuk menguruskan keadaan.

.

Menurut firma keselamatan siber Surfshark, Malaysia adalah negara ke-11 paling banyak dilanggar pada suku kedua 2022. Foto: EPA-EFE

.

Statistik daripada syarikat keselamatan siber yang berpangkalan di Belanda, Surfshark menunjukkan bahawa di peringkat global, Malaysia adalah negara ke-11 yang paling banyak dilanggar pada suku kedua 2022, dengan 665,200 akaun terjejas sepanjang tempoh itu - kenaikan 733 peratus daripada suku sebelumnya.

.

“Di Asia Tenggara … 64 daripada setiap 100 [orang], telah terjejas oleh pelanggaran data. Bagaimanapun, di Malaysia, jumlah ini meningkat kepada 138 bagi setiap 100 orang,” kata Agneska Sablovskaja, penyelidik data di Surfshark. “Secara statistik, rata-rata rakyat Malaysia telah terjejas oleh pelanggaran data sekurang-kurangnya sekali.”

.

Surfshark mendapati bahawa sejumlah 44.2 juta akaun Malaysia telah digodam sejak 2004, mengatasi 32.7 juta penduduk negara itu.

.

Diterjemah dari:

https://www.scmp.com/week-asia/politics/article/3188301/malaysian-pms-telegram-signal-accounts-hacked-officials-deny


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo