NOTIS:

Belum ada lagi....

Majoriti peserta kaji selidik rakyat Thailand bimbang kelonggaran ke atas ganja

0

Adakah pengeluaran ganja dari senarai narkotik ada kaitan dengan politik? Bagi soalan itu, 60.54% menjawab "ya, semestinya". - Gambar hiasan

BANGKOK: Majoriti rakyat Thailand yang mengikuti satu kaji selidik menyatakan kebimbangan mereka mengenai kesan ganja dikeluarkan dari senarai narkotik, lapor Bangkok Post.
Satu kaji selidik telah dijalankan oleh Universiti Suan Dusit Rajabhat, Bangkok pada 20 hingga 23 Jun ke atas 2,390 orang dari seluruh negara.
Kaji selidik dalam talian itu dibuat untuk mendapatkan pandangan mereka tentang laporan berita berhubung kesan buruk penggunaan marijuana secara rekreasi setelah ia dikeluarkan dari senarai narkotik pada 9 Jun lalu.
Ditanya sama ada mereka bimbang pada laporan itu, 70.63% menjawab “ya”; dengan 37.78% "agak bimbang"; dan 32.85% lagi "sangat bimbang". Hanya 16.27% menjawab "sedikit bimbang" manakala 13.10% "tidak bimbang langsung".
Apabila ditanya mengenai kebaikan dan keburukan marijuana dikeluarkan dari senaai narkotik, 52.76% berkata akan ada lebih keburukan dari kebaikan; 30,17% berkata kedua-duanya seimbang; dan 17.07% berkata lebih kebaikan berbanding keburukan.
Dalam soalan pilihan jawapan berbilang, mengenai kebaikannya, 74.96% berkata ganja boleh digunakan untuk tujuan perubatan; 46.46% menjawab tumbuhan itu memberi nilai ekonomi tambahan; manakala 45.38% berkata ia boleh mengurangkan kos sesetengah rawatan.
Ditanya apakah yang membuatkan mereka khuatir tentang pelonggaran undang-undang berkaitan ganja, 84.58% menjawab orang ramai masih kekurangan pengetahuan untuk penggunaan yang betul; 82.16% menjawab ganja akan mudah diakses kanak-kanak dan remaja yang sekadar mahu mencuba; dan 73.73% berkata masih tiada garis panduan praktikal yang jelas atau undang-undang tentang penggunaannya.
Berkait cadangan bagaimana peraturan yang sepatutnya dilakukan, 88.38% berkata remaja tidak boleh dibenarkan mencubanya dan semua institut pendidikan perlu bebas ganja; 82.26% berkata perlu diberikan amaran yang menentang penggunaannya terutama dalam makanan; dan 81.67% berkata pengiklanan produk berasaskan ganja perlu disekat.
Adakah pengeluaran ganja dari senarai narkotik ada kaitan dengan politik?
Bagi soalan itu, 60.54% menjawab “ya, semestinya”; 27.99% menjawab "ya, mungkin”; 9.53% menjawab "tidak mungkin"; dan 1.94% menjawab "pastinya tidak".

Sumber | Astro Awani

............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo