NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Indonesia tawarkan visa lima tahun bagi nomad digital dengan perlepasan cukai pendapatan


Indonesia ialah destinasi yang cukup popular di kalangan golongan nomad digital. Kawasan seperti Bali menjadi pilihan untuk golongan usahawan atas talian ini kerana kos kehidupan yang lebih rendah berbanding negara asal dan kualiti kehidupan yang lebih baik dikelilingi keindahan alam semula jadi.

Dengan dunia ingin dengan pantas meninggalkan fasa pandemik, Indonesia kini menawarkan visa khas selama 5 tahun kepada golongan nomad digital untuk datang kembali ke negara mereka. Selain tempoh visa yang panjang, nomad digital tidak perlu membayar sebarang cukai pendapatan selama mereka tinggal di Indonesia.

Kedatangan golongan nomad digital ini diharap akan dapat menjana semula ekonomi tempatan yang terjejas teruk akibat pandemik kerana berbelanja lebih tinggi serta tinggal lebih lama berbanding pelancong biasa. Tanpa kedatangan pelancong, warga Bali kembali kepada aktiviti leluhur seperti pertanian dan menuai rumpai laut.


Sumber | Amanz


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo