NOTIS:

Belum ada lagi....

Formula agihan kerusi Umno-PAS Selangor tak lagi terpakai, kata Noh Omar

0


PETALING JAYA:
Formula pengagihan kerusi antara Umno dengan PAS menerusi Muafakat Nasional (MN) di Selangor sebelum ini tidak lagi terpakai selepas parti itu menyertai Perikatan Nasional (PN).

Mengesahkan perkara itu, Ketua Umno Selangor, Noh Omar berkata, antara formulanya adalah mana-mana kerusi yang dimenangi calon PAS atau Umno pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) kekal ditandingi calon daripada parti terbabit.

“Dari segi pengagihan kerusi, itu dulu, betul masa MN dulu. Tetapi sekarang ini bila dah PAS dah masuk PN, jadi formula ini kita tidak boleh pakai lagilah.

“Apa-apa terpulang kepada pucuk pimpinanlah. Kalau MN tak ada dah besok, tak adalah pakai formula ini. Kalau kata kita pergi solo, kita ikutlah,” katanya, menurut laporan Utusan Malaysia.

Pada 20 Mei lalu, Presiden Umno, Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan kerjasama Umno dan PAS menerusi MN sebagai “nyawa-nyawa ikan”.

Bagaimanapun, sehingga kini Umno dan PAS belum menandatangani perjanjian pembatalan gagasan terbabit.

Dari segi pengagihan kerusi MN di Selangor sebelum ini, terdapat persetujuan bahawa mana-mana kerusi yang dimenangi atas tiket Umno tetapi calonnya meninggalkan parti itu dengan menyertai Bersatu, maka kerusi terbabit perlu diserahkan semula kepada Umno.

Bagi kerusi yang dimenangi Pakatan Harapan (PH) pula, maka MN akan meletakkan calon berdasarkan undi kedua tertinggi yang diperoleh sama ada oleh Umno atau PAS pada PRU14.

Dalam pada itu, ahli Parlimen Tanjong Karang yang juga menteri pembangunan usahawan dan koperasi itu berkata, tanggapan pihak tertentu bahawa Umno Selangor cenderung mengambil pendekatan melawan arus dengan meneruskan kerjasama dengan PAS bagi mengukuhkan MN adalah tidak benar.

Beliau berkata, pihaknya akur dengan keputusan pucuk pimpinan dan setakat ini masih menunggu keputusan muktamad dibuat oleh kepimpinan tertinggi parti.

“Tak ada siapa melawan arus. Lain-lain negeri pun berkawan elok sahaja, sebab kita di Selangor memang sudah rapat, kita kawan macam biasa.

“Keputusan muktamad kita akan tunggu daripada pucuk pimpinan, tetapi kita dari segi kawan dan hubungan silaturahim, kita buat kerjasama. Apa salahnya, kalau Hari Raya dia datang, kalau ada program dia nak datang, datanglah,” katanya.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo