NOTIS:

Belum ada lagi....

Deutsche Bank desak percepat pindah wang AS$1 bilion kerana Najib ingin buat kenyataan akhbar

0

Najib, 68, berdepan empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk memperoleh rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah sama. - Gambar fail

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini hari ini diberitahu bahawa Deutsche Bank (M) Berhad (DBMB) mendesak agar pindahan wang sebanyak US$1 bilion daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dipercepat kerana bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ingin membuat kenyataan akhbar mengenai projek usaha sama 1MDB dengan PetroSaudi International Ltd (PSI).
Bekas Pengarah Urusan DBMB (Ketua Jualan Korporat Pasaran Global) Jacqueline Ho Yek Wan, 51, berkata bekas Pengarah Eksekutif 1MDB Casey Tang Keng Chee meminta DBMB melakukan pemindahan dana itu secepat mungkin kerana adalah penting untuk berbuat demikian memandangkan ia adalah transaksi kerajaan kepada kerajaan.
"Beliau terus-terusan mendesak DBMB agar mempercepat proses pemindahan wang itu kerana Najib ingin membuat kenyataan akhbar mengenai projek usaha sama 1MDB dengan PSI. Oleh itu, kami digesa mempercepat proses kiriman wang US$1bilion itu ke dalam kedua-dua akaun.
"Sebanyak US$1 bilion telah dipindahkan melalui dua transaksi. Transaksi pertama ialah US$300 juta kepada JP Morgan SA bagi akaun bernombor 7619400 manakala transaksi kedua ialah US$700 juta kepada RBS Coutts Bank Ltd bagi akaun bernombor 11116073. Kedua-dua transaksi berlaku pada 3.14 petang dan 3.21 petang 30 Sept 2009," katanya.
Saksi pendakwaan ke-30 itu berkata demikian ketika membaca pernyataan saksinya pada perbicaraan kes Najib membabitkan penyelewengan dana RM2.3 bilion daripada 1MDB.
Najib, 68, berdepan empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk memperoleh rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah sama.
Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung esok.
-- BERNAMA

............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo