NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

DAP tak batal Bon Odori, kononnya tiada elemen pemujaan, agama, kata Exco mereka


Nampak DAP lebih tahu agama Islam lebih daripada Mufti Pulau Pinang. Kalau kerajaan negeri Pulau Pinang ketepikan mufti dalam membuat keputusan dimana kononnya DAP membela Islam?


PETALING JAYA:
Festival Bon Odori di Pulau Pinang yang dijadual berlangsung di Padang Kota Lama, pada 30 Jul, tetap diteruskan memandangkan tidak mengandungi elemen pemujaan atau upacara keagamaan tertentu, kata Exco negeri, Yeoh Soon Hin.

Pengerusi jawatankuasa pelancongan dan ekonomi kreatif negeri itu, berkata dalam konteks Pulau Pinang sambutan berkenaan tidak mengandungi kedua-dua elemen terbabit.

“Sambutan itu akan tetap diteruskan sebagai meraikan hubungan antara negara Jepun dan Malaysia yang terjalin sejak sekian lama.

“Kami melihat sambutan Bon Odori yang dianjurkan di negeri ini memupuk semangat kekeluargaan selain merangsang ekonomi,” katanya menurut laporan Harian Metro.

Semalam, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Idris Ahmad mengingatkan umat Islam supaya tidak menyertai sambutan Bon Odori berdasarkan kajian Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang mendapati program itu mempunyai unsur keagamaan.

Yeoh ketika mengulas lanjut, berkata program sambutan Bon Odori yang diadakan di Pulau Pinang sebelum Covid-19 mampu menarik lebih 10,000 pengunjung dengan pihaknya menjangka kehadiran semasa peralihan endemik melebihi 5,000 orang.

“Memang kami terkejut apabila mendengar perkara ini menjadi isu yang diperkatakan. Bagaimanapun, terpulang kepada pengunjung dan kami tidak menghalang sesiapa untuk datang,” katanya.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo