NOTIS:

Belum ada lagi....

Malulah bila orang luar kecam jalan raya kita

0


BARU-baru ini kecoh di media sosial selepas tularnya video penunggang motosikal luar negara yang menghentam pihak berkuasa kita kerana gagal membaik pulih jalan berlubang.

Melalui kenyataan penunggang itu, dia membandingkan jalan raya di Peru sebuah negara yang miskin, begitu baik jika dibandingkan dengan Malaysia.

Sudah semestinya video itu mendapat reaksi yang hangat, menyokong kenyataan penunggang motosikal berkenaan biarpun ada komen nakal mengatakan: “Peru negara miskin, tidak banyak kenderaan sebab itu jalan raya tidak berlubang.”

Bagi Merak Jalanan, kenyataan penunggang itu tidak jelas di manakah lokasi sebenar jalan berlubang itu. Adakah itu hanya tuduhan semata-mata?

Alasan yang sama jugalah akan diajukan pihak berkuasa berkaitan tentang pendedahan itu iaitu lokasi tidak jelas, dan akhirnya tiada tindakan.

Bagaimanapun seharusnya pihak berkaitan berasa malu dengan kecaman orang luar, apabila memang ada jalan raya di sesetengah tempat ibarat dipenuhi dengan ‘periuk api’.

Lihat saja di Sabah sebagai contoh. Negeri yang cukup indah, berlatarkan Gunung Kinabalu dan dikelilingi pulau yang air lautnya membiru tetapi dicemari dengan jalan raya berlubang di sana sini.

Kawan Merak Jalanan bercerita terpaksa menagih insan penduduk kampung apabila tayar keretanya pancit terlanggar lubang pada malam hari.

Malah, seorang lagi kawan Merak Jalanan mengatakan menjadi penumpang tidak akan dapat terlelap di dalam kereta kerana jalan berlubang.

Itu baru cerita di Sabah. Di negeri lain bagaimana pula? Pada Merak Jalanan, sama sahaja di sebahagian tempat, malah ada yang terkorban akibat jalan berlubang itu. Jadi jangan pandang hentaman ‘orang luar’ itu sebelah mata.

Turunlah ke setiap pelosok jalan raya dan ambillah tindakan yang drastik. Jangan bila nak pilihan raya, baru jalan nak diturap.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo