NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Pastikan kanak-kanak divaksin, elak komplikasi MIS-C

Ibu bapa diminta agar memastikan anak-anak mereka divaksin bagi mengelakkan komplikasi serius akibat COVID-19 seperti Sindrom Keradangan Multisistem Dalam Kanak-Kanak (MIS-C). - Foto hiasan NSTP


KUALA LUMPUR: Ibu bapa diminta agar memastikan anak-anak mereka divaksin bagi mengelakkan komplikasi serius akibat COVID-19 seperti Sindrom Keradangan Multisistem Dalam Kanak-Kanak (MIS-C).

Ketua Pegawai Eksekutif ProtectHealth Corporation Sdn Bhd (ProtectHealth) Datuk Dr Anas Alam Faizli dalam kenyataan hari ini berkata kes COVID-19 membabitkan kanak-kanak telah meningkat dengan mendadak termasuk kondisi yang serius dan kematian.

"Kami bimbang mengenai MIS-C dalam kalangan kanak-kanak. Justeru, kami merayu kepada ibu bapa supaya memastikan anak-anak anda dilindungi daripada virus COVID-19. Tolong lindungi anak-anak kita, keluarga kita dan dengan melakukan ini kita akan melindungi semua orang," katanya.

Dr Anas turut menggesa supaya lebih ramai pakar kanak-kanak menyertai Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Kanak-kanak (PICKids) untuk membantu dan bekerjasama dengan ProtectHealth dalam melaksanakan program tersebut secara maksimum.

"Terkini, lebih 900 pengamal perubatan am (GP) dan empat klinik pakar kanak-kanak terbabit dalam program PICKids," katanya.

Seramai 1,267,491 kanak-kanak berusia antara lima hingga 11 tahun, atau 35.7 peratus daripada populasi kumpulan itu dalam negara ini, telah menerima dos pertama vaksin COVID-19 di bawah PICKids setakat semalam. – BERNAMA............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo