NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

MB beri isyarat pembukaan sempadan Johor-Singapura mungkin dilakukan dalam masa terdekat.

Tambak Johor. - Foto fail NSTP

JOHOR BAHRU: Menteri Besar, Datuk Onn Hafiz Ghazi, memberi isyarat pembukaan sempadan Johor-Singapura mungkin dilakukan dalam masa terdekat.

Bagi merealisasikan pembukaan sempadan itu, beliau mengadakan pertemuan dengan Konsul Jeneral Singapura di Johor Bahru, Jeevan Singh, malam ini.

"Malam ini saya berkesempatan berjumpa Konsul Jeneral Singapura di Johor Bahru, Jeevan Singh bagi membincangkan pembukaan sempadan Johor-Singapura.

"Insya-Allah, ada berita baik untuk bangsa Johor dan rakyat Malaysia secara keseluruhannya dalam masa terdekat.

"Esok, saya akan membuat mesyuarat penyelarasan di Kompleks Imigresen, Kastam dan Kuarantin (CIQ), Bangunan Sultan Iskandar bersama agensi berkenaan bagi memastikan kesiapsiagaan pembukaan sempadan Johor-Singapura ini.

"Sama-sama kita doakan agar segala urusan dipermudahkan," katanya dalam muat naik di Facebook, malam ini.

Pada 8 Mac lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilaporkan mengumumkan sempadan negara akan mula dibuka pada 1 April ini.

Beliau dilaporkan berkata, keputusan itu bersandarkan kepada tiga perkara asas iaitu berpandukan sains dan fakta terkini berkaitan COVID-19, membandingkan keperluan pembukaan sempadan di negara lain dan memberi keselesaan kepada pengembara dengan tidak merumitkan perjalanan mereka.

Menteri Besar Johor ketika itu, Datuk Hasni Mohammad, turut menggesa kerajaan memuktamadkan segera prosedur operasi standard (SOP) perjalanan ulang-alik harian ke Singapura menjelang pembukaan sempadan negara pada 1 April depan.

Kira-kira 400,000 rakyat Johor berulang-alik ke Singapura setiap hari bagi bekerja di pelbagai sektor di republik itu

Bagaimanapun, kurang separuh daripada jumlah itu masih tinggal dan bekerja di Singapura susulan penutupan sempadan negara mulai 18 Mac 2020.


Sumber | BH Online
............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo