NOTIS:

Belum ada lagi....

Tidak sah mngerjakan Ibadah Haji dalam Metamesta – Jabatan Agama Turki

0

Dunia sedang di dalam gelombang populariti metamesta dengan hampir semua syarikat ingin membina dunia mereka tersendiri. Antara yang telah dilakukan ialah menawarkan lawatan ke kota suci Mekah dalam dunia metamesta. Namun begitu ia menimbulkan persoalan teologi baharu sama adakah ibadah boleh dilakukan juga secara maya?

Menurut Direktorat Agama Turki minggu lalu, melawat Kaabah dalam metamesta tidak boleh dikira seperti melakukan ibadah haji sebenar. Selepas melakukan perbincangan selama sebulan, direktorat bersetuju lawatan secara maya tidak boleh dikira sama seperti ibadah sebenar kerana kaki jemaah perlu menyentuh tanah suci secara fizikal.

Persoalan ini perlu dijawab selepas Arab Saudi menawarkan pengalaman mengerjakan ibadah haji lengkap dengan kemampuan mengucup Hajaral Aswad secara realiti maya Disember tahun lalu.

Sumber Huriyet Daily| Amanz
............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo