NOTIS:

Belum ada lagi....

Buat pertama kali, Google induk catat pendapatan tahunan melangkaui 1 Trillion

0


Syarikat induk Google, buat pertama kalinya mencatatkan rekod tersendiri untuk tahun 2021 yang lepas, apabila berjaya menjana pendapatan tahunan sebanyak $258 bilion, iaitu sekitar RM1 trilionmengikut kadar tukaran semasa.

Secara kasar, Alphabet berjaya mencatatkan peningkatan sebanyak 41% berbanding tahun 2020 yang lepas.


Pendapatan melalui pengiklanan memperlihatkan peningkatan, disamping juga jualan peranti yang terus meningkat, serta pendapatan melalui perniagaan awanan Google Cloud. Pendapatan yang dijana melalui YouTube juga meningkat dari tahun ke tahun, sekaligus membawa kepada pulangan berkali ganda berbanding nilai pengambilan beberaapa tahun lepas.

Dengan perkembangan sihat ini, tidak mustahil kita melihat Alphabet terus mengukuhkan kedudukan dan meningkatkan pendapatan mereka dari tahun ke tahun – apatah lagi dengan lebih banyak negara memfokuskan ekonomi digital.

Sumber | Amanz 


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo