NOTIS:

Belum ada lagi....

Israel Mulakan Ujian Pemberian Dos Keempat Vaksin

0

Malaysia sudah memulakan pemberian dos penggalak sejak November tahun lalu bagi meningkatkan keberkesanan vaksin menentang wabak Covid-19. Dos penggalak diberikan di Malaysia selepas mengambil kira data saintifik pemberian dos penggalak di negara-negara lain. Israel ialah negara pertama di dunia yang memberikan dos ketiga kepada penduduknya dan kini menjadi negara pertama menawarkan dos keempat.

Ujian pemberian dos keempat diberikan kepada individu yang berisiko tinggi dan berusia lebih 60 tahun bagi melihat sama ada ianya selamat diberikan kepada semua. Sebanyak 6000 individu akan terlibat dalam ujian ini di Israel. Keputusan ujian awal dijangka dapat diterbitkan dalam masa dua minggu sahaja lagi kerana 150 individu kumpulan pertama telah menerima dos keempat mereka. Kesemua ujian dilakukan bagi melihat sama ada dos keempat masih lagi efektif untuk meningkatkan kemampuan tubuh menentang Covid-19 atau sebaliknya..

Sumber New York Times

--AMANZ
............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo