NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kerja mengapam air banjir bermula


SHAH ALAM: Proses menyedut air banjir di kawasan yang masih tergenang di negeri ini telah bermula dengan penggunaan pam air untuk disalurkan ke sungai dan parit besar berdekatan.

EXCO Infrastruktur dan Pertanian Selangor, Izham Hashim berkata sejak malam tadi, beberapa pam air telah diterima kerajaan negeri daripada pihak luar termasuk Jabatan Pengairan dan Saliran dari negeri-negeri lain dan Kerajaan Persekutuan.

"Pam-pam ini kemudian telah dihantar ke tempat yang memerlukan seperti Jalan Kebun Bunga dan Batu Tiga serta Taman Sri Muda di Shah Alam dan kerja-kerja pengepaman air telah bermula pada malam tadi," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata di Klang sahaja, lebih 50 pam air digunakan bagi tujuan itu.Selain itu, katanya daripada kira-kira 900 ke 1,000 pencawang elektrik di Selangor, lebih 400 pencawang masih gagal beroperasi semula akibat banjir setakat semalam, menyebabkan bekalan elektrik terjejas di kawasan terlibat.

Dalam pada itu, Izham berkata kerja-kerja pembersihan kini ditumpukan di kawasan yang mengalami pasca banjir, manakala kerja-kerja memindahkan mangsa banjir dilakukan di beberapa tempat yang baru mengalami banjir.

"Beberapa tempat kini sedang dinaiki air sebagai contoh Kuala Selangor dan Kuala Langat kerana air mengalir ke hilir sungai, dan penduduk di sana sudah mula dipindahkan," katanya. – BERNAMA............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo