NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

S'ttah An Nur bertaubat. Insaf dan menyesal


MAJLIS PENGISYTIHARAN TAUBAT
MASITAH AB JALAR (PERJALANAN MIMPI YANG TERAKHIR - PMYT)
SHAH ALAM, 27 September 2021 - Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) telah melaksanakan Majlis Pengisytiharan Taubat Puan Masitah binti Ab Jalar atau dikenali sebagai S’ttah An Nur di Dewan Syarahan dan Muzakarah Islam Shah Alam yang disaksikan oleh empat (4) orang saksi iaitu Sahibus Samahah Dato’ Seri Utama Diraja Mufti Selangor Dato’ Dr. Anhar bin Opir, Setiausaha Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) Dr. Haji Ahmad Shahir bin Makhtar, Sahibus Saadah Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) Dato’ Haji Mohd Shahzihan bin Ahmad dan wakil Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) Mohd Ansarullah bin Mohd Hashim.
JAIS telah meneliti dan memperhalusi setiap pernyataan di dalam video-video milik Puan Masitah yang dikongsi di laman sosial. Dapatan JAIS kemudiannya telah dirujuk ke Jabatan Mufti Negeri Selangor dan diperakukan oleh Sahibus Samahah Dato’ Seri Utama Diraja Mufti Negeri Selangor bahawa perbuatan dan pernyataan Puan Masitah adalah bertentangan dengan hukum syarak. Berikutan dengan itu, pernyataan Puan Masitah adalah satu perbuatan yang disyaki bersalahan dengan Seksyen 7 dan Seksyen 8(b) Enakmen Jenayah Syariah (Selangor) Tahun 1995.
Pada 20 September 2021 (Isnin), Puan Masitah telah dipanggil menghadiri sesi penjelasan bersama tiga (3) orang panel pakar akidah yang dilantik oleh JAIS. Hasil daripada sesi penjelasan tersebut Puan Masitah telah akur, insaf dan menyesal tentang perbuatannya membuat pernyataan yang bercanggah dengan hukum syarak serta menyeleweng, menyimpang dari akidah Ahli Sunah Waljamaah. Pernyataan beliau tentang pengetahuannya juga adalah suatu pernyataan mengenai perkara atau peristiwa yang di luar pemahaman atau pengetahuan umum.
Majlis Pengistiharan Taubat hari ini diatur atas persetujuan Puan Masitah dengan rela tanpa paksaan demi memberitahu kepada umum, khususnya kepada individu atau pihak yang percaya dan berpegang kepada pernyataan mimpi beliau untuk turut bersama-sama mengakui kekhilafan yang dilakukan, bertaubat serta kembali kepada prinsip-prinsip Islam yang benar.

............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo