NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Solat Jumaat boleh ikut kapasiti
Oleh Arrazaq Nazri

PUTRAJAYA – Berkuat kuasa mulai esok, kehadiran jemaah bagi solat Jumaat dan solat fardu di Wilayah-Wilayah Persekutuan dibenarkan mengikut had kapasiti masjid dan surau dengan penjarakan 1.5 meter.

Ketetapan terbaharu itu diumumkan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) hari ini selepas mendapat perkenan Timbalan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Pengarah Jawi, Datuk Mohd. Ajib Ismail berkata, ketetapan itu dibuat selaras perkembangan terkini Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Beliau berkata, semua masjid dan surau juga dibenarkan untuk melaksanakan aktiviti pengimarahan seperti kuliah Maghrib, kuliah Subuh, kuliah Dhuha, kuliah Zohor dan tazkirah sebelum Solat Jumaat.

“Masjid dan surau juga dibenarkan untuk melaksanakan Tadarus al-Quran, kuliah muslimah, bacaan Yasin, tahlil, program zikir munajat dan doa tertakluk kepada Prosedur Operasi Standard (SOP) yang dikeluarkan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, pihaknya berharap agar umat Islam khususnya di Wilayah-Wilayah Persekutuan terus mematuhi SOP yang ditetapkan dan memanfaatkan peluang tersebut untuk mengimarahkan masjid dan surau.

Terdahulu, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan peralihan ke Fasa 3 PPN bagi Wilayah Persekutuan Putrajaya, Kuala Lumpur, Selangor dan Melaka.


– BebasNews


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo