NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Tony Pua bangkit isu kleptokrasi, UMNO bukan pilihan terbaik ganti Muhyiddin

Gambar : NST

Seorang ahli parlimen DAP menimbulkan persoalan kemungkinan Umno dapat mengambil alih kerajaan daripada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Dalam catatan Facebook malam tadi, Tony Pua mengajak orang ramai mempertimbangkan perkara itu dengan mengakui bahawa ketika ini mereka mempunyai peluang terbaik menjatuhkan Muhyiddin, yang mengkhianati pengundi yang mengundi Pakatan Harapan pada 2018.

Namun, katanya, sekarang juga saatnya untuk mempertimbangkan secara serius akibat dalam beberapa minggu mendatang.

"Bukankah kelihatan seperti bila dia (Muhyiddin) mengundurkan diri, Umno telah memposisikan dirinya untuk menggantikan jawatan perdana menteri?

"Dan ketika pemimpin Umno menjadi PM, tidakkah semua kleptokrat akan dibebaskan atau mungkin juga berkuasa semula?

"Apabila Umno menjadi pemimpin utama dalam kerajaan lagi, ia akan mengukuhkan kekuatan politiknya untuk muncul lebih kuat lagi selepas pilihan raya akan datang," tulis Pua.

Pada masa ini, Umno menguasai 38 kerusi di Dewan Rakyat, tetapi parti itu dilihat terbahagi kepada dua kubu - satu menyokong Muhyiddin, dan satu lagi tidak.

Dengan penarikan sokongan daripada 11 Ahli Parlimen Umno, majoriti Muhyiddin nampaknya goyah.

Alternatif untuk Umno mengambil alih kerajaan, kata Pua, adalah "bertolak ansur" dengan pentadbiran Muhyiddin sehingga pilihan raya umum akan datang.

"Haruskah kita memikirkan langkah ke depan untuk menghentikan kleptokrat agar tidak terlepas, atau lebih buruk lagi, mendapatkan kembali kawalan dan kekuasaan politik, walaupun itu bermaksud bertolak ansur dengan pentadbiran Perikatan Nasional yang tidak kompeten dan khianat dalam sedikit tempoh lagi?

"Ini (akan) membuat Umno waspada, sementara Pakatan Harapan dan rakyat boleh menyingkirkan Muhyiddin dan Azmin Ali dalam pilihan raya berikutnya.

"Apa pendapat anda? Bincangkan," tambah Pua dalam catatan Facebooknya.


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo