NOTIS:

Belum ada lagi....

Sultan Ibrahim kecewa, kadar vaksinasi di Johor masih rendah

0

Johor Bahru: Sultan Johor Sultan Ibrahim Iskandar bertitah menzahirkan kekecewaan atas kadar vaksinasi di negeri itu yang masih rendah.

Menerusi kenyataan dalam hantaran di Facebook Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, perangkaan laman web Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) sehingga 2 Ogos menunjukkan sebanyak 31.3 peratus (1,184,151 orang) baru menerima vaksin dos pertama, manakala tiada perangkaan memaparkan kadar vaksinasi untuk dos kedua.

Baginda bertitah, sebagai Sultan Johor, baginda bertanggungjawab dan diamanahkan untuk menjaga rakyat.

"Nyawa tidak boleh dijual beli. Saya selalu fikirkan penderitaan rakyat saya, terutamanya mereka yang jatuh sakit dengan Covid-19 dan yang meninggal dunia.

"Keadaan penularan yang sememangnya membimbangkan kini menjadi lebih parah dengan merebaknya kes varian Delta.

"Strateginya amat jelas, iaitu kita mesti memvaksinkan seramai mungkin populasi negeri kita dengan kadar secepat yang mungkin.

"Amat mengecewakan apabila kami seolah-olah perlu merayu untuk mempertingkatkan kadar vaksinasi untuk keselamatan rakyat kita sendiri," titah baginda hari ini.

Sultan Ibrahim bertitah, baginda bersama Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang sudah lama berbincang dengan pihak tertentu dan meminta vaksin lebih banyak untuk rakyat Johor.

Baginda turut bertitah, amat mengharapkan imuniti kelompok dapat dicapai secepat mungkin di Johor, malah di seluruh negara supaya kesannya kepada kehidupan seharian semua lapisan rakyat dapat pulih.

- HMetro............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo