NOTIS:

Belum ada lagi....

Sidang khas Parlimen : 85 kes dikesan positif Covid-19

0
KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin memaklumkan perkembangan terkini pengesanan kes Covid-19 yang berkait dengan sidang khas Parlimen yang telah berlangsung pada 26 hingga 29 Julai lalu.

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata sehingga kini, secara keseluruhannya terdapat 85 kes positif Covid-19 disahkan dengan ujian RT-PCR.

Jelasnya, 56 kes telah dikenal pasti hasil saringan Pra-Dewan Rakyat dan empat kes kontak rapat.

Tambahnya, 17 kes dikesan semasa persidangan Dewan Rakyat di mana sembilan kes telah dibuat sebelum ini dan lima kes baru di antara 30 Julai sehingga 5 Ogos lalu serta tiga kes hubungan rapat.

Selain itu, katanya lapan kes saringan Pra-Dewan Negara.

“Setakat ini, enam sampel yang berkemungkinan besar adalah varian Delta telah dikesan melalui saringan menggunakan ujian PCR Genotyping Assay,” ujarnya dalam satu kenyataan, hari ini.

Menurutnya, bagi mengesahkan jenis varian itu kepada Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) sedang menjalankan jujukan genom penuh (seluruh penjujukan genom) dan masih menunggu pemutusan hukum akhir.

Untuk makluman, ujarnya lapan kes yang baru yang berlaku di antara 30 Julai sehingga 5 Ogos lalu.


Katanya, lima nilai nilai kitaran ambang (nilai CT) RT PCR antara 18.00 hingga 27.68, dan tiga kes dengan nilai CT di antara 35.14 hingga 37.59, empat kes perbezaan khas ringan yang lain tidak bergejala.

Tambahnya lagi, tujuh kes positif telah mendapat vaksin Covid-19, sekurang-kurangnya mendapat mendapat satu satu dos dan satu kes adalah kanak-kanak berumur tujuh tahun iaitu kontak rapat kes yang belum mendapat manfaat vaksin.

“Hasil siasatan KKM yang diperoleh ini mendapat banyak peluang perkongsian kemudahan asas seperti tandas dan surau oleh ramai orang telah memberikan maklumat kepada penularan mengenai Covid-19 di Parlimen,” katanya.

Belau berkata, KKM akan terus memantau status kesihatan semua kes positif COVID-19 ini, kontak rapat dan kes baru yang lain kerana akan dilakukan kerana masih dalam masa inkubasi.

Justeru, ujarnya adalah dinasihatkan setiap individu yang telah hadir ke Parlimen untuk terus memantau kesihatan kendiri menggunakan aplikasi MySejahtera.

Katanya, kaedah bergejala jalani ujian saringan Covid-19 dan dapatkan rawatan segera.


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo