NOTIS:

Belum ada lagi....

Kilang Kooka Paper nafi pekerja dipaksa ambil Ivermectin

0

Pengilang kertas, Kooka Paper Manufacturing Sdn Bhd menafikan dakwan bahawa syarikat itu memaksa pekerjanya mengambil ubat anti-parasit Ivermectin.

Dalam satu kenyataan semalam, Kooka Paper menegaskan syarikat itu bertanggungjawab menjaga kebajikan pekerjanya selaras dengan undang-undang.

"Kami tidak menetapkan penggunaan (ivermectin). Kami tidak memaksa pekerja untuk mengambil apa-apa pun. Kami tidak menggalakkan tindakan seperti ini, ”kata pengeluar kertas di Subang.

Ivermectin adalah ubat anti parasit yang biasanya digunakan untuk haiwan terutama bagi merawat kecacingan.

Kenyataan itu dikeluarkan jurucakap bagi pihak pengurusan Kooka Paper setelah dakwaan syarikat itu memaksa pekerjanya mengambil Ivermectin dan melanggar prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 tular di media sosial.

Dua hari lalu, pengguna Twitter @lelakiserigala menulis beberapa siri tweet yang mendakwa kakaknya dipaksa mengambil Ivermectin di hadapan majikannya setelah dia dijangkiti Covid-19.


Walaupun dia tidak menyebut nama syarikat itu secara langsung, @lelakiserigala memberikan bayangan bahawa majikan kakak itu merupakan "syarikat kertas tisu" di Subang.

Dia juga memuat naik tangkapan layar laman web syarikat itu bulan lalu, yang membolehkan Malaysiakini mengenal pasti halaman yang sama di laman web Kooka Paper.

Kata lelaki terbabit, adiknya membuat laporan kepada polis berhubung kejadian itu semalam.

Bagaimanapun laporan polis berkenaan ditarik balik dan wanita itu mengemukakan surat peletakan jawatan kepada syarikat terbabit.

Pengguna Twitter berkenaan sebelumnya telah menulis rajutan di Twitter pada awal Julai dengan mendakwa anggota keluarganya terdedah kepada virus Covid-19, akibat pelanggaran SOP oleh majikan kakaknya.

Diperiksa secara rutin

Kooka Paper menafikan dakwaan itu dengan mengatakan ia tidak membenarkan pekerja yang dijangkiti untuk datang bekerja di kilang tersebut - yang mana syarikat itu mendakwa tuduhan itu terbukti tidak benar dan menyifatkannya sebagai "berniat jahat".

"Kami melakukan ujian RTK setiap minggu dan ini untuk pemeriksaan pencegahan. Kami dapati bahawa terdapat beberapa kes positif setiap kali itu dan mereka dikuarantin di asrama tertentu.

"Kami membasmi kuman di fasiliti kami seluruhnya, sejajar dengan keperluan. Seluruh pekerja kilang juga mendapat suntikan vaksin pertama, daripada Program Imunisasi Industri Covid-19 Kerjasama Awam-Swasta (Pikas), ”kata Kooka Paper.
Kilang kertas kooka

Mereka mendakwa kilang itu diperiksa secara rutin oleh pihak berkuasa untuk memastikan ia memenuhi syarat yang ditetapkan kerajaan meliputi jumlah tenaga kerja harian - yang kurang daripada 50 peratus daripada tenaga kerjanya - dan pekerja positif Covid-19 tidak berdepan pemotongan gaji selama tempoh kurantin mereka.

Namun, Kooka Paper berkata pihaknya sedang mengadakan siasatan dalaman untuk mengenal pasti "punca" tuduhan tersebut.

Syarikat itu - yang merupakan pengeksport utama produk kertas tisu - menegaskan ia beroperasi dengan mematuhi syarat Audit Perdagangan Anggota Etika Sedex (Smeta).

Kooka Paper juga menyatakan bahawa ia akan mematuhi siasatan polis berkaitan kejadian itu.

Minggu lalu, Kementerian Kesihatan memberi amaran kepada orang ramai agar tidak mengambil Ivermectin kerana ia hanya digunakan untuk haiwan dan tiada produk ivermectin yang diluluskan pendaftarannya untuk kegunaan manusia.

Pada 28 Julai, Menteri Kesihatan Dr Adham Baba berkata ujian klinikal secara rawak mengenai keberkesanan dan keselamatan ivermectin dalam merawat pesakit Covid-19 berisiko tinggi dijangka diketahui pada bulan September tahun ini.

Pada April lalu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan penggunaan Ivermectin hanya dalam ujian klinikal - bukan rawatan - kerana kekurangan bukti.

Agensi Ubat-ubatan Eropah dan Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat juga memberi amaran agar tidak menggunakannya untuk merawat Covid-19.

............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo