NOTIS:

Belum ada lagi....

Umno, PAS komited untuk memperkasakan Muafakat Nasional

0

KUALA LUMPUR: Umno dan PAS membincangkan agenda pemerkasaan gabungan itu semasa mesyuarat Jawatankuasa Perundingan Muafakat Nasional (MN) bulanan mereka di Menara Dato ‘Onn malam ini.

Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan berkata mesyuarat itu dipengerusikan bersama oleh Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan dan Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man.

Dua belas pemimpin tertinggi dari kedua-dua parti juga hadir.

“Beberapa perkara dibincangkan mengenai pemberdayaan MN kerana kami tidak pernah membuat kenyataan yang bertentangan. Baik Umno dan PAS serius untuk memperkasakan MN, ”katanya ketika ditemui pemberita di sini hari ini.

Ahmad juga mengatakan PAS berhak memilih untuk bekerjasama dengan PPBM di bawah gabungan Perikatan Nasional (PN).

“Hubungan PAS-Umno telah terjalin jauh sebelum PAS dan PPBM mula bekerjasama di bawah PN, jadi tidak ada alasan untuk kami memberi PAS ultimatum untuk memutuskan antara kami dan PPBM,” katanya.

Mengenai pembahagian kerusi, Ahmad mengatakan dia tidak melihat adanya pembahagian kerusi antara kedua-dua parti untuk pilihan raya umum akan datang (PRU15).

“Di antara Umno dan PAS, kami berharap tidak akan berlaku perbalahan. Namun, antara Umno dan PPBM, kami akan terus memerhatikannya buat masa ini, ”katanya.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo