NOTIS:

Belum ada lagi....

Pengambilalihan FGV Penting Untuk Pelan Pemulihan Felda

0

29 JAN : Keputusan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) mengambil alih FGV Holdings Bhd (FGV )adalah suatu langkah penting dalam Pelan Pemulihan yang diluluskan oleh kerajaan demi manfaat warga agensi itu.

Felda dalam satu kenyataan hari ini berkata, pengambilalihan itu dilakukan pada terma yang munasabah dan tidak membabitkan kepentingan peribadi mana-mana pihak.

“Sokongan kakitangan, peneroka dan seluruh warga FELDA pastinya menjadi antara faktor utama kejayaan usaha ini,”

“Sesi penerangan juga sudah dilaksanakan secara maya kepada Ahli Jawatankuasa Perunding Peneroka, Majlis Belia Felda Malaysia, Kami Anak Felda, pengurusan wilayah dan rancangan Felda, kakitangan serta pesara FELDA untuk membolehkan mereka memahami kepentingan usaha yang dijalankan dan dapat disampaikan kepada warga peneroka,”jelas kenyataan itu.

Felda berkata, harga tawaran RM1.30 sesaham adalah wajar kerana ia adalah harga sama yang dirundingkan secara bebas dan profesional dengan Kumpulan Wang Persaraan Diperbadankan (KWAP) dan Urusharta Jamaah Sdn Bhd yang melebihi harga pasaran serta melibatkan premium 15 peratus berbanding nilai aset bersih sesaham FGV pada RM1.13.

Selain itu, harga tawaran RM1.30 adalah wajar kerana ia adalah 15 peratus lebih tinggi berbanding RM1.13 nilai aset bersih FGV pada 30 Sept 2020 serta 49 peratus lebih tinggi berbanding RM0.87 nilai aset ketara bersih FGV pada 30 Sept, 2020.

Sementara itu, Maybank Investment Bank Bhd mengumumkan bahawa masa dan tarikh tutup bagi pemegang saham untuk menerima tawaran pengambilalihan mandatori tanpa syarat telah dilanjutkan hingga 16 Februari, 2021, pukul 5 petang daripada 2 Februari, pukul 5 petang sebelum ini.

Pada 8 Disember, Felda mencadangkan untuk melakukan tawaran pengambilalihan setelah memperoleh 222.48 juta saham FGV (6.1 peratus kepentingan) yang dipegang KWAP dan 283.71 juta saham FGV (7.78 peratus kepentingan) yang dipegang oleh Urusharta Jamaah Sdn Bhd dengan wang tunai RM658 juta.

Setakat 29 Januari, Felda dan mereka yang terlbat mempunyai 68.76 peratus dalam FGV.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo