NOTIS:

Belum ada lagi....

Tiga premis kotor diperintahkan ditutup

0

 

TASEK GELUGOR: Jabatan Kesihatan Pulau Pinang mengarahkan dua kilang memproses makanan dan sebuah kedai runcit ditutup selama 14 hari kerana tahap kebersihan di premis itu tidak memuaskan.

Pegawai Kesihatan Persekitaran Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanannya, Mohd Wazir Khalid (gambar) mengatakan bahawa serbuan yang dilakukan dengan kerjasama Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP), dan ketiga-tiga premis itu juga dikeluarkan kompaun masing-masing RM20,000 untuk pelbagai kebersihan -kelanggaran yang berkaitan.

Salah satu premis yang diserbu adalah kilang memproses mi sua di Kampung Selamat, beroperasi tanpa lesen, yang terletak di seberang ladang babi.

"Kilang ini sebelumnya diserbu pada tahun 2012 dan hingga sekarang, ia beroperasi secara haram.

“Dari perspektif Kementerian Kesihatan, kami menentang lokasi kerana boleh menyebabkan pencemaran makanan. Saya serahkan kepada jabatan pelesenan untuk mengambil tindakan, ”katanya kepada pemberita selepas melakukan operasi di sini hari ini.

Dia menambah bahawa mi yang dihasilkan sedang diproses di lantai dan dikeringkan di kawasan terbuka di mana ada kemungkinan mi dicemari unsur asing termasuk kotoran burung.

Premis kedua yang diserbu adalah kilang memproses kelapa, juga terletak di Kampung Selamat, yang didapati beroperasi dalam keadaan kotor dan tanpa lesen.

Dia mengatakan bahawa pekerja dilihat menginjak kelapa kering, dan kelapa itu disimpan di dalam bekas kotor yang diletakkan berhampiran tandas dengan kemungkinan pencemaran seperti kolera dan kepialu.

Serbuan terakhir dilakukan di sebuah kedai runcit di Tasek Gelugor dan hasil pemeriksaan mendapati kotoran tikus dan barang-barang telah dijual melebihi tarikh akhir, katanya.

-BERNAMA


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo