NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Di sebalik Masyhurnya Musang King RaubSEBAGAI orang Raub secara jujurnya saya teruja juga dengan populariti Raub melonjak selaku pengeluar Musang King nombor satu negara. Sehingga jika tiba musim durian, di kiri kanan jalan di Sungai Ruan hingga Sungai Klau, Bukit Bukit Durian, tumbuh sepanjang jalan.

Begitu juga dari jalan Tras hingga simpang Sungai Bilut hingga ke Bentong. Begitulah senarionya. Bagaimanapun jika kita lihat di Sungai Ruan itu sendiri ada satu bangunan store baja yang sangat besar!

Satu peringatan buat kita, bahawa Musang King kebergantungannya kepada baja bahan kimia sangat tinggi.

Saya pernah jumpa salah seorang pakar pertanian Cina ini dan dia bercerita, apa saja jenis pokok buah-buahan ini kita boleh programkan, dengan bahan kimia yang direka untuk menghasilkan buah.

Dan dia tunjuk kepada saya satu pokok manggis dalam pasu dan kecil lagi, tetapi sudah ada buah. Berapa bahayanya kehidupan generasi yang akan datang jika semua aktiviti mereka tiada kawalan.

Bagaimanapun oleh kerana ianya hanya menguntungkan satu pihak yang tidak bertanggungjawab sahaja, maka ianya adalah sesuatu yang tidak sepatutnya terbiar tanpa berbuat sesuatu tindakan secara menyeluruh.

Golongan pertanian secara haram ini hanya mementingkan duit dan kekayaan semata-mata. Mereka tidak mengharapkan apa-apa daripada Jabatan Pertanian, kerana mereka ada cukup kepakaran dari menyesuaikan tanah dengan jenis tanaman dan sebagainya dan cukup peralatan untuk menerokai tanah secara haram.

Mereka sudah terlalu biasa dalam hutan dari zaman Komunis  dahulu hingga ke hari ini. Pegangan dan cara kehidupan mereka tidak pernah berubah daripada Komunis yang memusuhi Islam. Itulah pendirian dan prinsip hidup mereka.

Selain itu sebagai anak bumi Raub dan penduduk tetap yang kesetiaan dan cinta kepada negara yang menjunjung Islam dengan tidak berbelah bahagi, mewakili beribu-ribu lagi warga Raub lain yang hanya memiliki tanah warisan dari nenek moyang, iaitu Tanah Rezab Melayu yang bertahun-tahun memohon tanah tiada mendapat perhatian pejabat tanah. Jika ada pun di awal tahun 60-an dahulu pembukaan Tanah Pinggir, diberi kepada penduduk kampung, itulah sahaja. Bukan semua yang dapat, keadaan semakin berubah.

Bayangkan jika adik-beradik arwah mak atau arwah ayah sahaja beberapa orang, berkembang pula anak masing-masing kepada beberapa orang pula, maka tanah yang ada dibahagi-bahagi kepada keluasan semakin kecil, maka itulah hartanah yang dimiliki kebanyakan anak Raub.

Hari ini akibat dari penerokaan tanah haram berkenaan timbul pula masalah pencemaran air sungai. Apabila hujan lebat sungai-sungai utama punca air Daerah Raub tercemar. Masalah tiada air paip sudah menjadi kelaziman di Daerah Raub.

Bagaimana keadaan rumah tiada air, kedai-kedai peniaga makan dan terlalu banyak masalah timbul. Pendekatan, kaum Cina ini apa sahaja yang mereka buat mesti sahaja ada akibat buruk  yang timbul. Kerana setiap apa yang mereka buat, mereka tidak memerlukan perancangan selain dari keuntungan seratus peratus, dan mereka berjaya.

Orang Melayu, tiada tanah, tiada alatan dan tiada kepakaran akan terus tinggal jauh jadi pembeli durian yang lebih kepada keracunan, air yang asalnya anugerah Allah S.W.T juga dicemari dengan baja dan racun dari kebun-kebun haram beribu-ribu hektar di hutan-hutan simpan Raub.

Berapa lama lagi masalah ini akan terbiar begitu sahaja tanpa kepedulian dari setiap pihak yang berwajib dalam negeri Pahang?

Komunis yang tiada kuasa di meja-meja rundingan negeri dan Parlimen, namun mereka telah lama menguasai percaturan hidup Dengan amalan memberi rasuah, halal haram orang Islam. Betapa tidak, jika mereka ternak ikan air tawar, benda-benda haram, seekor Babi dijadikan makanan ikan tersebut.

Jika tidak pun Babi itu diberi secara fizikal tubuh seekor Babi, telah dicipta secara saintifik darah Babi menjadi bentuk bijirin untuk makanan ikan dan haiwan lain seperti ayam itik.

Semoga Allah S.W.T membantu kepimpinan negara Malaysia ini dengan orang-orang Islam yang bertakwa demi untuk menyelamatkan ummah generasi akan datang.

JARIAH ISMAIL
Penduduk Raub – HARAKAHDAILY 7/9/2020

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo