Bila Muhyidin mula menggenggam, Mukhriz kini membilang hari akhirnya di kerusi MB Kedah


Sarung tangan telah dirungkai untuk Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan dia bersiap untuk menyerang semula berikutan tindakan bermusuhan dari kem Tun Dr Mahathir Mohamad minggu lalu.

Kedah, yang masih merupakan negeri Pakatan Harapan, berada di persimpangannya dan difahamkan bahawa Datuk Seri Mukhriz Mahathir akan terlucut sebagai menteri besar pada pertengahan minggu depan.

Sekiranya semuanya berjalan lancar, menteri besar yang baru mungkin adalah Muhammad Sanusi Md Nor, ADUN Jeneri dari PAS.

Sanusi, yang memulakan kerjaya politiknya sebagai setiausaha politik kepada almarhum menteri besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak, diharapkan akan membuat kunjungan hormat yang sewajarnya kepada Sultan Kedah dalam beberapa hari ke depan.

Kerajaan negeri Perikatan Nasional yang akan datang akan terdiri daripada 15 ADUN dari PAS, empat dari Parti Pribumi Bersatu Malaysia, dan masing-masing dua dari Umno dan PKR. Dengan jumlah 23 ADUN, Perikatan akan mempunyai majoriti 10 orang yang kuat di DUN 36 kerusi.

Pemerintahan Mukhriz sebenarnya akan runtuh lebih awal sekiranya dia tidak meminta pertolongan Menteri Kanan Datuk Seri Azmin Ali untuk bertahan di Kedah.

Difahamkan, Azmin kemudian mendekati PAS dan Umno untuk mengekalkan status quo dan memberi peluang kepada Mukhriz.

Sumber-sumber PAS mengatakan bahawa Mukhriz bahkan telah menawarkan jawatan exco kerajaan negeri tetapi Presiden PAS Datuk Seri Hadi Awang mengatakan bahawa partinya tidak berminat untuk bekerjasama dengan Parti Amanah Negara.

Mereka yang bekerjasama dengan Mukhriz berpendapat bahawa dia tidak menghargai apa yang mereka lakukan dan bersikap sambil-lewa.

Ini akan menjadi kali kedua Mukhriz terpaksa keluar awal dari jawatan tertinggi di negeri ini.

Beliau adalah menteri besar selama hampir tiga tahun dari 2013 hingga 2016 sebelum dipecat oleh Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Pada masa itu, masalah Mukhriz bermula kerana ayahnya Dr Mahathir telah bermusuh dengan Najib.

Ironinya skrip dan bahkan beberapa pelakon tidak banyak berubah dari dulu hingga sekarang - Dr Mahathir kini berusaha menjatuhkan Muhyiddin, dan Mukhriz sekali lagi menjadi korban.

Langkah untuk memberikan jawatan teratas kepada PAS akan menjadi pilihan yang baik bagi Perikatan dan akan memberi isyarat bahawa gabungan itu percaya kepada pembahagian kuasa.

Muhyiddin telah mengambil dasar lepas tangan di Kedah walaupun kerajaan negeri Pakatan Mukhriz tidak lagi memerintah majoriti.

Presiden Bersatu ketika itu masih berharap untuk berdamai dengan ketua partinya Dr Mahathir dan telah meninggalkan kerajaan Kedah sendirian sebagai tanda muhibah.
.
Tetapi semuanya berubah awal minggu ini setelah Dr Mahathir mengemukakan usul untuk tidak percaya terhadap perdana menteri Muhyiddin.

Itu adalah pengisytiharan perang dan mendorong Muhyiddin untuk bergerak melawan Mukhriz.

Tidak jelas bagaimana perkembangan yang akan berlaku akan mempengaruhi peluang Mukhriz dalam usahanya untuk mencabar Muhyiddin untuk menjadi presiden Bersatu dalam pemilihan parti akhir tahun ini.

Muhyiddin bukan sahaja memilih Mukhriz, tetapi dia juga bersiap sedia untuk bertembung dengan Dr Mahathir di Parlimen pada 18 Mei nanti.
.
Tuan Yang di-Pertua telah membenarkan usul orang tua itu menentang Muhyiddin, satu langkah yang dilihat sebagai tanda bahawa Muhyiddin yakin akan jumlahnya.

Pakatan tetap diam mengenai apakah mereka akan bersatu di belakang Dr Mahathir.

Ini adalah situasi Catch-22 untuk Pakatan.

Mereka akan kelihatan buruk jika tidak memilih usul itu tetapi jika mereka melakukannya, ia akan dilihat sebagai sokongan tidak langsung kepimpinan Dr Mahathir.

Pakatan telah mengesahkan ketua PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai pemimpin Pembangkang dalam surat kepada Speaker pada 4 Mei.

Tidak mungkin pakatan itu mahu memberi Dr Mahathir tanggapan bahawa mereka mahu dia kembali sebagai pemimpin mereka.
.
https://www.facebook.com/razzimahmud.my/posts/1777106802431320
Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post