UMMAH Kedah Desak “Adun Angkat” Agihkan Bantuan Covid -1 9 Secara SaksamaALOR SETAR - Gerakan Pembela Ummah Kedah (UMMAH Kedah) mendesak “Adun Angkat” dari kalangan Ahli Majlis Mesyuarat (EXCO) yang dipertanggungjawab dalam menyalurkan bantuan kepada rakyat yang terkesan dengan wabak Covid -19 supaya membuat agihan bantuan secara saksama bukannya semata-mata kepada penyokong-penyokong Pakatan Harapan sahaja.

Pengerusi Ummah Kedah, Zulkifli Che Haron berkata, pemantauan yang di buat oleh pihaknya di kesemua tujuhbelas kawasan “Adun Angkat” tersebut mendapati agihan bantuan dilakukan kebanyakan dilakukan secara pilih bulu serta bertumpu kepada penyokong Pakatan Harapan.

Katanya lagi, rungutan dari rakyat juga mendapati gerak kerja agihan bantuan kepada asnaf yang memerlukan juga agak lembab dan tidak tersusun, menyebabkan mereka yang memerlukan bantuan tersebut berada dalam kesulitan dan kebanyakan asnaf terlepas pandang.

Zulkifli menambah, jika benar dakwaan bahawa agihan hanya bertumpu kepada kroni dan penyokong PH semata-mata, ia adalah suatu tindakan yang tidak bertanggungjawab dan amat mendukacitakan serta perlu dihentikan segera.

“Perlu difahami bahawa wang bantuan yang diumumkan oleh Menteri Besar, Dato Seri Mukhriz Tun Mahathir adalah dari wang kerajaan, bukannya dari sumber kewangan parti PH, maka ia tidak sewajarnya digunakan untuk kroni dan penyokong PH bagi tujuan kepentingan politik, ujarnya.

Ummah Kedah mendesak “Adun Angkat” yang telah dipertanggungjawab tersebut menjalankan tugas tersebut dengan jujur dan profesional supaya rakyat yang terkesan dengan wabak Covid-19 dapat pembelaan sewajarnya.

“Laksanalah tugas dengan jujur dan bertanggungjawab, bukannya ingin menangguk “political millage” dalam situasi sukar begini, tegasnya.
Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post