NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Dong Zong serta-merta diharamkan!Oleh Nurul Atikah Mohd Rosli

BANGI, 3 Jamadilawal 1441H, Isnin – Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (MUAFAKAT) bersetuju supaya pertubuhan radikal, Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) diharamkan di negara ini.

Ketua Medianya, Haji Rashidi Haris berkata demikian, berhubung sikap Dong Zong yang semakin melampau dan harus dikenakan tindakan undang-undang.

Katanya, persatuan berkenaan bagaikan kiasu sering menimbulkan polemik berbahaya yang boleh mengganggu keamanan negara.

“Sikap derhaka yang melampau ini melayakkan Dong Zong diharamkan dan ahlinya dikenakan tindakan undang-undang kerana menderhaka (memberontak) kepada DYMM Yang di-Pertuan Agong.

“MUAFAKAT menuntut supaya Dong Zong diharamkan terus, kerana persatuan bagaikan kiasu ini sering kali menimbulkan polemik yang membahayakan.

“Boleh gugat kestabilan keamanan negara dengan membuat kacau dan menghuru-harakan negara,” katanya ketika dihubungi Ismaweb.net hari ini.

Kelmarin, pihak polis telah mengumumkan bahawa perhimpunan bantahan tulisan jawi perlu dibatalkan serta-merta.

Pada masa sama, pihak mahkamah turut membuat keputusan bahawa tulisan jawi boleh digunakan di sekolah-sekolah vernakular.

Mengulas lanjut perkara itu, Haji Rashidi berkata, provokasi penentangan terhadap tulisan jawi dari persatuan itu dilihat bagai menyambung agenda besar kerajaan komunis China yang menindas umat Islam.

Katanya, hari ini China di bawah kerajaan komunis secara terang-terangan menghalang penggunaan tulisan Arab.

“Sama ada rakyat sedar atau tidak provokasi menentang tulisan jawi dari Dong Zong itu dengan mengadakan himpunan bantahan dilihat bagai menyumbang agenda komunis China menindas umat Islam.

“Realiti yang disembunyikan, hari ini, negara besar China bawah kerajaan komunis secara terang menghalang pengunaan tulisan Arab (abjad sama dengan jawi).

“Semua label ‘halal’ harus dihapuskan dan tidak dibenarkan lagi terpampang di mana-mana iklan di negaranya,” tegasnya.

Sumber: https://www.ismaweb.net/2019/12/30/dong-zong-serta-merta-diharamkan/

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo