Responsive Ad Slot

Kongres Perkauman Dong Jiao Zong, Islamofobia dan OBOR

0


oleh: Mohd Luttfi bin Abdul Khalid

AKHIRNYA terbongkar sebab utama kenapa Dong Jiao Zong ingin mengadakan Kongres Perkauman mereka secara tertutup yang membabitkan puluhan persatuan-persatuan Cina.

Rupa-rupanya berpunca dari ketakutan melampau (yang sengaja diciptakan) terhadap Islam atau dalam nama lain akibat Islamofobia!

Betulkah kerana Islamophobia?

Isu tulisan Jawi dan Khat hanyalah satu alasan bangang dan dangkal untuk menyembunyikan ketakutan yang berpunca dari kejahilan (dan ketakutan palsu) mereka terhadap Islam.

Apa yang mereka cuba papar dan lakonkan kepada khalayak ramai ialah gambaran bahawa merekalah yang (kononnya) menjadi mangsa (play victim)!

Hakikatnya mereka adalah spesis yang ingin memelihara kelebihan dan kemurnian etnik mereka (racial purity and racial superiority) seperti mana yang pernah disaksikan dalam sejarah bangsa Arya, Yahudi dan Jerman.

Mereka tidak ingin 'zat' bangsa dan identiti etnik mereka 'tercemar' dengan sentuhan-sentuhan anasir asing (dalam kes ini tulisan Jawi dan Khat yang dianggap satu masukan dari luar) dan justeru itu perlu dihalang dari 'menyusup' masuk ke dalam saluran darah bangsa dan etnik Cina Malaysia.

Ini adalah nama lain kepada keangkuhan, kedegilan, kesombongan dan kebongkakan satu ras atau etnik yang merasakan diri paling mulia di antara sekalian makhluk dan tidak boleh bergaul atau berasimilasi dengan yang lain.

Pembaca boleh perhatikan bahawa puak-puak Dong Jiao Zong dan sistem pendidikan mereka lebih menjurus kepada pengasingan dan hidup dalam kepompong ciptaan sendiri ditambah dengan keengganan untuk berinteraksi dan melakukan intergrasi dengan bangsa dan etnik lain.

Tindakan seumpama ini hanya melahirkan para pelajar dan insan yang taksub, insular (jahil atau tidak berminat dengan budaya, idea atau orang-orang yang berada di luar pengalaman-pengalaman diri sendiri), sombong dan bongkak kerana sistem pendidikan yang mereka lalui memang terfokus ke arah itu. Sebab itu juga mereka tidak tahu mengenai nilai-nilai adab, bersopan, berbudi bahasa, saling menghormati dan tulis budi pekerti.

Mereka tidak ingin 'kemurnian' identiti mereka (sebagai bangsa Cina) yang eksklusif tercemar dengan benda asing.

Dan mereka juga akan menjadi golongan pendesak, yang menuntut supaya apa yang mereka minta mesti dipenuhi dan dikabulkan.

Satu ciri lain yang lahir secara semula jadi ialah mereka tidak akan menghormati apa-apa yang disifatkan sebagai otoriti atasan kecuali kerana terpaksa dan untuk menjaga maslahat jangka panjang mereka.

Apa-apa halangan, sekatan atau rintangan hanyalah sesuatu yang bersifat sementara bagi mereka, untuk memberikan masa tambahan kepada mereka untuk meluaskan pengaruh, menambahkan sokongan dan meningkatkan jumlah para penyokong.

Dari satu sudut, pembaca akan dapati bahawa gerombolan ini sentiasa disokong oleh parti-parti politik berasaskan etnik Cina, baik DAP, MCA mahupun Gerakan. Parti-parti inilah yang akan memberi tekanan politik kepada tuntutan-tuntutan mereka dan memperjuangkan agenda mereka di dalam dan juga di luar Parlimen.

Mereka akan disokong oleh institusi-institusi, gerakan-gerakan sivil, tokoh-tokoh perniagaan dan juga taikun-taikun dalam dunia korporat.

Mungkin pula disokong oleh pihak gereja atau gabungan perkumpulan agama. Ini kerana gerombolan Dong Jiao Zong lebih diwarnai oleh kepentingan-kepentingan keduniaan dan bangsa atau etnik daripada sentimen atau kepentingan agama.

Perjuangan mereka juga sangat sinonim dengan gerakan sivil sekular yang menekankan kebebasan individu tanpa campur tangan apa yang disifatkan sebagai institusi agama (dahulu) yang kini diterjemahkan sebagai campur tangan negara.

Itu dari satu sudut.

Dari sudut yang lain, terdapat pula segelintir rakyat Malaysia berbangsa Melayu yang cuba menjadi lebih rasis dan cauvinis dari etnik Cina. Bacalah tulisan-tulisan dan komen-komen mereka – dari kalangan ahli-ahli akademik, bekas pensyarah undang-undang, peguam dan tokoh-tokoh masyarakat yang telah terhidu bau hapak ideologi dan perjuangan DAP, MCA dan Gerakan serta komen-komen pembelaan yang melampau, memualkan dan meloyakan sesiapa sahaja yang membacanya.

Tidak terkecuali kumpulan dan organisasi 'Islam' tertentu yang tidak segan silu mendekatkan diri dengan gabungan Dong Jiao Zong ini atas alasan kononnya gerombolan ini perlu dibawa berdialog dalam suasana muhibbah, harmoni, toleransi dan saling memahami – atas dasar berkasih sayang kerana Islam adalah agama yang membawa rahmat kepada seluruh alam (termasuk ke atas Dong Jiao Zong)!

Kumpulan ini tidak ada pilihan lain kecuali untuk menjatuhkan martabat diri sendiri oleh kerana mereka juga mempunyai agenda politik untuk kekal relevan bersama Kerajaan Pakatan Harapan (PH), seperti mana yang didedahkan dalam dokumen-dokumen dalaman mereka dan juga melalui tindakan mereka sendiri.

Tahap ketaksuban puak-puak ini begitu mengkagumkan!

Demikian juga yang diperhatikan pada parti-parti politik Melayu dan Islam. Tidak ada satu pun yang berani (kecuali dalam nada retorik) mendedahkan hakikat sebenar perjuangan dan agenda Dong Jiao Zong – sebagai satu gabungan yang bersifat rasis, cauvinis dan melampau.

UMNO hanya mengutamakan survival politik kemelayuan.

PAS pula tidak dapat melepaskan diri dari sifir untung rugi politik dan kesan kepada pengundi.

Kerajaan tidak dapat buat apa-apa, sebab ramai penyokong tegar Dong Jiao Zong kini berada di puncak kuasa.

Dong Jiao Zong tetap kebal.

Hakikatnya, 'lembaga hitam' Islamofobia hanyalah satu alasan yang sesuai (convenient) untuk dipergunakan bagi menutup agenda dan tipu muslihat sebenar mereka.

Iaitu muslihat 'Pencinaan' secara halus sebagai satu kesinambungan kepada agenda OBOR dan perluasan jajahan takluk secara politik.

Negara China tidak perlu masuk atau 'campur tangan' secara terus ke dalam urusan hal ehwal dalaman negara Malaysia yang berdaulat ini.

Proksi-proksi kecilnya sudah boleh diharapkan untuk menjayakan hasrat besar tersebut.

Sekolah vernakular, Jawi dan Khat dan sijil UEC hanyalah asbab sahaja.

Bacaan lanjut:

1. https://www.facebook.com/mohd.luttfi/posts/2846329278724397

2. https://www.facebook.com/mohd.luttfi/posts/2830909346933057

3. https://malaysiadateline.com/mca-kini-macam-cawangan-kedut…/

4. https://www.ismaweb.net/…/china-dream-one-belt-one-road-da…/

5. https://themalayan.wordpress.com/…/argument-for-vernacular…/

6. https://www.malaysiakini.com/news/330639

7. https://www.thestar.com.my/…/big-boost-for-four-schools-chi…


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo