Usul tambah 13 kerusi DUN Sabah dibentang di Parlimen 17 Julai


KOTA KINABALU: Tambahan 13 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah akan dapat dilaksanakan apabila dibentangkan di Dewan Rakyat pada 17 Julai ini.

Ketua Menteri Sabah Mohd Shafie Apdal yakin tambahan 13 kerusi DUN Sabah itu akan mendapat kelulusan di Parlimen yang hanya memerlukan majoriti mudah, bukan 2/3 kerana tidak membabitkan pindaan Perlembagaan.

Katanya, kerusi tambahan itu sudah diluluskan di DUN Sabah ketika ia dibentangkan oleh kerajaan negeri sebelum ini.

“Tiada sebab kami (kerajaan negeri) tidak menyokong tambahan kerusi DUN ini kerana ia membolehkan tambahan wakil rakyat di peringkat negeri Sabah.

“Saya akan berada di Parlimen pada 16 dan 17 Julai ini dan sebagai ahli Parlimen (Semporna) akan membahas bagi mendapatkan sokongan tambahan kerusi DUN Sabah ini,” katanya ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Persidangan dan Pameran Minyak dan Gas Sabah di sini, hari ini.

Mohd Shafie berkata, kelulusan dari Dewan Rakyat diperlukan sebelum tambahan 13 kerusi DUN Sabah itu dapat dilaksanakan.

Pada 9 Ogos 2016, DUN Sabah meluluskan pindaan Rang Undang-Undang Perlembagaan Negeri Sabah untuk meminda Perkara 14 Fasal (2) Perlembagaan Negeri Sabah bagi menambah ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) kepada 73, berbanding 60 ketika ini.

Pindaan rang undang-undang itu disokong 55 Adun, termasuk 5 wakil rakyat pembangkang dan 4 Bebas, manakala 3 wakil pembangkang tidak bersetuju serta seorang berkecuali.

Berdasarkan persempadanan baru itu, 13 kerusi tambahan yang dicadangkan ialah Bengkoka, Mangaris, Pintasan, Pantai Dalit, Darau, Tanjung Dumpil, Dambai, Tulid, Telupid, Sungai Manila, Lamag, Segama dan Kukusan.

Pada 8 Julai lepas, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Liew Vui Keong mengumumkan kerajaan Pakatan Harapan (PH) telah meneliti laporan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) mengenai Kajian Semula Persempadanan Mengenai Syor-syor Yang Dicadangkan bagi Bahagian-Bahagian Pilihan Raya Persekutuan dan Negeri.

Katanya pada 17 Julai ini, kerajaan akan membentangkan usul draf Perintah Perlembagaan Persekutuan (Persempadanan Bahagian-Bahagian Pilihan Raya) (Negeri Sabah) beserta Laporan SPR bertarikh 14 Feb 2017 di Parlimen. - BERNAMA
Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post