NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Pengundi DUN Semenyih fail saman terhadap SPR


SHAH ALAM, 6 Jamadilakhir 1440H, Isnin – Seorang pengundi berdaftar di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Semenyih memfailkan saman pemula terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi menghalang suruhanjaya itu daripada mengendalikan Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Semenyih akan datang.

Selain SPR, Puan Sri Sabariah Mohd Shariff, 58, selaku plaintif turut menamakan Pengerusi SPR, Azhar Azizan Harun serta Kerajaan Persekutuan sebagai defendan-defendan dan saman itu difailkan secara dalam talian (e-filing) menerusi Tetuan Azam Aziz Shaharudinali & Co pada Jumaat lalu.

Bercakap dalam sidang media di lobi Kompleks Mahkamah Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di sini hari ini, Sabariah berkata, beliau memutuskan untuk mengambil tindakan saman itu selepas timbul isu di media sosial berkaitan SPR sama ada ia satu entiti yang sah atau tidak di sisi Perlembagaan Persekutuan.

"Melihat perkembangan politik hari ini, saya merasakan bahawa adalah menjadi tanggungjawab saya sebagai pengundi di kawasan DUN Semenyih dan sebagai warganegara Malaysia untuk melakukan sesuatu selaras dengan prinsip Kedaulatan Undang-undang seperti terkandung dalam Perlembagaan dan undang-undang negara.

"Saya tidak mewakili mana-mana fahaman atau parti politik, saya tiada apa-apa kepentingan politik dengan apa jua keputusan undian yang bakal dibuat oleh majoriti pengundi di DUN Semenyih nanti. Saya hanya mahu memastikan proses demokrasi di negara kita ini dijalankan oleh pihak yang sah di sisi undang-undang dan saya percaya mahkamah satu-satunya medan yang layak membuat keputusan sama ada SPR ini sah atau tidak mengikut Perlembagaan," katanya.

Peguam Mohd Khairul Azam Abdul Aziz yang mewakili plaintif pula berkata, pihaknya berharap mahkamah akan menetapkan tarikh pendengaran dalam masa terdekat dan membuat keputusan sebelum hari penamaan calon PRK DUN Semenyih pada Sabtu ini (16 Februari).

"Pihak kami difahamkan saman difailkan anak guam kami adalah tindakan yang pertama di negara ini. Kita serahkan kepada mahkamah sama ada SPR masih satu entiti yang sah apabila hanya terdapat seorang Pengerusi SPR yang menguruskan hal-hal rasmi SPR selepas timbalan pengerusi SPR dan lima lagi anggotanya telah meletak jawatan berkuat kuasa 1 Januari lalu dengan perkenan Yang di-Pertuan Agong.

"Mengikut Fasal 114 (1) Perlembagaan Persekutuan, SPR mestilah terdiri daripada gabungan seorang pengerusi, seorang timbalan pengerusi dan lima anggota SPR yang kesemuanya dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong selepas berunding dengan Majlis Raja-Raja," katanya.

Dalam tuntutan saman pemulanya, Sabariah memohon perintah deklarasi bahawa entiti SPR tidak wujud dan tidak sah dan atau tidak berperlembagaan selepas 1 Januari lepas menurut Fasal 114 (1) Perlembagaan Persekutuan.

Plaintif juga memohon perintah deklarasi bahawa mesyuarat SPR bertarikh 18 Januari lepas yang dipengerusikan oleh Azhar Azizan seorang diri tanpa keanggotaan timbalan pengerusi dan lima anggota SPR yang lain adalah tidak sah, batal dan melanggar Fasal sama, serta kesemua keputusan yang dibuat dalam mesyuarat itu tidak sah, batal dan tidak boleh dikuatkuasakan oleh Azhar Azizan.

Selain itu, Sabariah memohon injunksi larangan untuk menghalang defendan kedua (Azhar Azizan) daripada bermesyuarat atau meneruskan, melaksanakan, menjalankan atau sebarang tindakan atau perbuatan mengendalikan atau menganjurkan atau melaksanakan PRK DUN Semenyih sehingga keanggotaan penuh SPR dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong mengikut Perlembagaan Persekutuan.

Dalam afidavit yang turut difailkan bersama saman pemula itu, plaintif mendakwa setakat 18 Januari lalu, Yang di-Pertuan Agong tidak ada membuat lantikan timbalan pengerusi dan lima anggota SPR yang baharu.

Menurutnya, beliau percaya disebabkan SPR tidak lagi wujud secara sah selepas 1 Januari 2019, maka pengerusi SPR seorang diri tidak boleh mengendalikan, mengagihkan atau melaksanakan sebarang mesyuarat atau membuat sebarang keputusan untuk mengendalikan PRK DUN Semenyih.

Enam bekas anggota SPR itu ialah Tan Sri Othman Mahmood (bekas Timbalan Pengerusi SPR), Datuk Md Yusop Mansor, Datuk Abdul Aziz Khalidin, Datuk Sulaiman Narawi, Datuk K. Bala Singam dan Datuk Leo Chong Cheong.

Lima daripada mereka meletak jawatan pada 18 Oktober 2018 manakala seorang lagi pada 27 November 2018 dan kesemua peletakan jawatan itu berkuat kuasa pada 1 Januari 2019.

Pada 18 Januari lalu, Azhar Azizan mengumumkan bahawa PRK DUN Semenyih akan diadakan pada 2 Mac ini, hari penamaan calon pada Sabtu ini dan hari mengundi awal pada 26 Februari. – Bernama

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo