Perlis: U-turn, Adun BN sedia menghadap Raja
KANGAR - Situasi melibatkan sembilan Adun BN yang terpalit isu selepas tidak hadir pada Majlis Pelantikan dan Angkat Sumpah Menteri Besar Perlis di Istana Arau, 24 Mei lepas tidak seteruk digambarkan media.

Adun Santan, Azizan Sulaiman berkata, semua Adun berkenaan sedia sembah menghadap Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail bagi menjernihkan keadaan dan menjelaskan kepada baginda tentang sebab-sebab insiden tidak diingini itu berlaku.


"Pihak istana memaklumkan, Tuanku bersetuju menerima sembah menghadap semua Adun terlibat dan kini kami hanya menunggu tarikh menghadap sesuai yang akan ditetapkan baginda.

"Kami semua tiada niat langsung menderhaka malah menjunjung titah Tuanku dan kami berharap perkara ini dapat dijelaskan kepada baginda sekaligus menyelesaikan kemelut ini," katanya.

Katanya yang juga Timbalan Ketua Umno Padang Besar, pihaknya akan segera memaklumkan kepada umum setelah selesai sembah menghadap Tuanku Raja Perlis kerana rakyat juga perlu tahu apa yang sebenarnya berlaku.

Azizan juga memaklumkan, semua Adun BN berkenaan berada di Perlis dan menjalankan tugas masing-masing sebagai wakil rakyat.

Media sebelum ini melaporkan, semua sembilan Adun berkenaan enggan hadir ke majlis pelantikan menteri besar Perlis kerana membantah pelantikan Adun Bintong Datuk Seri Azlan Man memegang jawatan berkenaan.

Pada hari terbabit, Adun berkenaan bersama Pengerusi BN negeri Datuk Seri Shahidan Kassim berada di Kuala Lumpur dan mengadakan satu sidang akhbar mencadangkan supaya Azlan dipecat dalam parti. - Bernama

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post