PAS kekal dan selaraskan bai'ah
BANGI: Majlis Syura Ulama (MSU) PAS yang bermesyuarat hari ini memutuskan sumpah taat setia atau bai'ah akan diselaraskan untuk semua calon parti itu yang bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke -14 (PRU-14).

Pada masa sama, Setiausaha MSU PAS, Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh, berkata sebarang penambahan termasuk lafaz taklik perceraian talak tiga adalah bergantung kepada keperluan yang akan diteliti sebelum dimuktamadkan.

Beliau berkata setiap calon yang bertanding menggunakan nama PAS, perlu melafazkan bai'ah sebagai janji mengikut segala syarat dan peraturan yang ditetapkan oleh parti.

Katanya, lafaz taat setia akan turut merangkumi calon parti berkenaan yang bukan beragama Islam, dalam bentuk ikrar dan janji mematuhi segala syarat dan peraturan ditetapkan.

"Begitupun, lafaz bai'ah akan diselaraskan, hanya akan ada satu lafaz kecuali sekiranya ada keperluan yang difikirkan perlu bagi negeri tertentu maka MSU membenarkan kepada mereka (PAS negeri) untuk membuat sebarang penambahan.

"Namun, sebarang penambahan kepada bai'ah (termasuk taklik perceraian talak tiga) perlu dikemukakan kepada MSU dan majlis akan meneliti sama ada ia perlu atau tidak sebelum dimuktamadkan," katanya ketika ditemui media selepas menghadiri mesyuarat MSU di sini, hari ini.

Mesyuarat hampir tiga jam itu turut dihadiri Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Mengulas mengenai persiapan parti menjelang PRU-14, Nik Muhammad berkata, PAS sudah selesai menetapkan jumlah kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri ( DUN) yang akan ditandinginya di setiap negeri.

Beliau berkata sekurang-kurangnya tiga orang calon disenarai pendek untuk bertanding di setiap kerusi parlimen dan semua nama itu sudah pun sampai ke MSU.

Katanya, pada PRU-14 ini PAS juga mempunyai calon bukan Islam dan calon wanita.

"Insha-Allah, calon wanita dalam PAS lebih ramai daripada UMNO. Siapa calon berkenaan, semua akan diumumkan menjelang PRU-14 nanti," katanya.

Sebelum ini, laporan media menyebut PAS mungkin mengkaji semula bai'ah dalam kalangan calon pilihan rayanya selepas timbul kontroversi terutama membabitkan taklik talak tiga.BHarian________________ 
Penafian: 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
Previous Post Next Post