NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kerajaan digesa patuh saranan PAC berhubung sistem pekerja asing

Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara mengenal pasti beberapa kelemahan dalam Sistem Pengurusan Berpusat Pekerja Asing termasuk kekurangan kontrak dengan kerajaan, pertindihan fungsi dan pembaziran dana awam.


PETALING JAYA: Seorang bekas Ahli Parlimen menggesa kerajaan mematuhi saranan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) untuk memutuskan segera sistem pengurusan pekerja asing kontroversi, yang beroperasi tanpa kontrak dimuktamadkan sejak enam tahun lalu.

Pengerusi PAC Mas Ermieyati Samsudin semalam berkata tiada kontrak antara Putrajaya dan Bestinet Sdn Bhd untuk menjalankan Sistem Pengurusan Berpusat Pekerja Asing (FWCMS) walaupun surat penerimaan dikeluarkan pada Januari 2018 untuk pembangunannya.


Beliau juga berkata PAC telah mengenal pasti beberapa kelemahan lain dalam sistem itu seperti pertindihan dalam fungsinya, pembaziran dana awam dan kelulusan tanpa kebenaran permohonan majikan yang sedang disiasat polis.

Charles Santiago, yang lantang membela hak migran, berkata pelanggaran peraturan kerajaan yang ‘pelik’ dalam ketiadaan kontrak adalah lebih mengejutkan memandangkan Jemaah Menteri pada dasarnya bersetuju untuk melanjutkan perkhidmatan Bestinet.

Menyedari pelbagai risiko keselamatan negara yang dikaitkan dengan pengambilan pekerja asing, Santiago mengulangi seruan agar kerajaan membangunkan dan menjalankan sistemnya sendiri bagi menggantikan FWCMS.

“Apakah asas lanjutan ini sedangkan belum ada kontrak? Ini perlu dijelaskan,” katanya.

“Pengurusan pekerja migran tidak seharusnya diswastakan. Tidak jelas mengapa kerajaan tidak meneruskan programnya sendiri dan perlu ada penjelasan berhubung perkara ini.”

Perjanjian enam tahun Bestinet dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk membangunkan, membekal, menyediakan dan menyelenggara FWCMS berakhir pada 31 Mei.


Pada Ogos 2015, kerajaan Barisan Nasional (BN) ketika itu meluluskan pembangunan FWCMS di bawah KDN dan sistem Pengurusan Pekerja Asing Bersepadu (ePPAx) Kementerian Sumber Manusia.

Mas Ermieyati semalam berkata, kedua-dua sistem itu adalah konsep tetingkap tunggal, yang menyebabkan pembaziran dana akibat pertindihan fungsi.

Semasa prosiding PAC, pegawai dari kedua-dua kementerian berkata pengambilan pekerja asing boleh dilakukan tanpa FWCMS, sama ada secara manual atau melalui sistem ePPAx, katanya.

Beliau berkata PAC juga mendapati kelemahan dalam pengurusan ID FWCMS, dengan dua ID pengguna bukan milik mana-mana pegawai Kementerian Sumber Manusia dan 24 pengguna tidak dibenarkan meluluskan 24 permohonan majikan. Polis sedang menyiasat perkara itu.


Ahli Parlimen Masjid Tanah itu menggesa KDN dan Kementerian Sumber Manusia bekerjasama untuk merangka pelan strategik pengurusan pekerja asing, sambil menegaskan tiada lagi fungsi yang bertindih.

Pakar hak pekerja asing bebas Andy Hall mengalu-alukan laporan PAC, dengan berkata kurangnya ketelusan dalam sistem pengurusan pekerja asing menyebabkan pekerja asing terdedah kepada risiko buruh paksa dan ikatan hutang akibat amalan pengambilan pekerja yang tidak beretika.

“Sistem FCWMS mesti dihentikan untuk selama-lamanya,” katanya. “Dengan berbuat demikian, ia jelas bagi menjaga kepentingan keselamatan dan ekonomi Malaysia.”Sumber | FMT Malaysia 


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo