NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kad akreditasi pemandu bas belum siap diperinci - AnthonyPUTRAJAYA - Kementerian Pengangkutan sedang memperincikan beberapa peraturan berhubung pengeluaran kad akreditasi untuk pemandu bas, kata menteri berkaitan, Anthony Loke.

"Malah, isu ini telah dibangkitkan kepada kami sebulan lepas dan kami telah bersetuju pengeluaran kad pemandu bas ini tertakluk kepada beberapa peraturan yang sedang diperincikan,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat Majlis Perkapalan dan Pelabuhan Kebangsaan (NPSC) yang dipengerusikannya, pada Khamis.

Sebelum ini media melaporkan Presiden Persatuan Pengusaha Bas Seluruh Malaysia (PMBOA), Datuk Mohamad Ashfar Ali sebagai berkata kad akreditasi kepada pemandu dan pengusaha bas membolehkan mereka dipertanggungjawabkan sekiranya berlaku aduan atau sesuatu insiden.

Beliau berkata, kad akreditasi untuk pemandu akan membantu mencegah pemandu yang tidak mempunyai lesen atau tidak berpengalaman memandu di jalan raya.


Berhubung operasi bersepadu Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) terhadap bas persiaran di seluruh negara yang bermula Selasa lepas, Anthony berkata, sebanyak 351 kenderaan itu telah diperiksa setakat semalam.

Beliau berkata, enam pemandu ditahan dan dilarang memandu kerana disyaki menggunakan bahan terlarang selepas gagal ujian urin dan terdapat empat kes pemandu tidak memiliki lesen.


"Kita memandang serius daripada angka ini, bahawasanya ada pemandu ini bukan sahaja tidak ada lesen tetapi terlibat dalam penyalahgunaan dadah,” katanya.

Sementara itu, ditanya mengenai Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) Siri 2 2024 yang menyatakan Transit Aliran Massa (MRT) gagal mencapai sasaran penumpang, beliau berkata kelemahan itu sedang ditangani.


"Dari segi jumlah penumpang dan kekerapan, semua isu itu ditangani dari semasa ke semasa, bukan hanya kerana Laporan Ketua Audit Negara.

"Kami telah pun melaksanakan sistem petunjuk prestasi utama (KPI) untuk Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana),” katanya. - Bernama


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo