NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Terengganu belum terima royalti minyak lebih RM1 bilion, kata MBPETALING JAYA: Menteri Besar Terengganu Ahmad Samsuri Mokhtar berkata kerajaan negeri akan terus berusaha menuntut baki pembayaran royalti minyak atau wang ihsan dianggarkan mencecah lebih RM1 bilion.

Beliau berkata ia termasuk baki kira-kira RM700 juta yang belum dilunaskan kerajaan persekutuan dari tahun lalu yang dianggarkan berdasarkan program serta keperluan kerajaan dari semasa ke semasa.

“Saya pun tak faham, tidak ada alasan (dan) bagi kerajaan negeri, kita tidak ada (dan) tak faham sebenarnya apa alasannya. Itulah keadaan sekarang ini dan kita akan berusaha (untuk dapatkan wang royalti itu),” katanya selepas satu program di Terengganu, menurut Berita Harian.

Pada sidang DUN Terengganu tahun lalu, Samsuri membangkitkan bahawa kerajaan negeri masih belum menerima anggaran RM1 bilion wang royalti minyak yang sepatutnya diterima pada 2023 daripada kerajaan persekutuan.

Perdana Menteri Anwar Ibrahim dalam kempen PRK Kemaman menjelaskan wang ihsan royalti petroleum tetap dinikmati rakyat Terengganu namun disalurkan secara terus menerusi projek kesejahteraan penduduk tanpa melalui kerajaan negeri.

Mac lalu, Samsuri meminta penjelasan daripada Putrajaya dan menyifatkan tindakan melewatkan pembayaran wang royalti kepada kerajaan Terengganu merupakan penindasan.

Anwar yang juga menteri kewangan dalam penjelasannya berkata pentadbirannya menyalurkan peruntukan sebanyak RM1.55 bilion untuk pembangunan di Terengganu tahun lalu walaupun royalti petroleum hanya RM786 juta.

Malah katanya perbelanjaan pembangunan untuk negeri ditadbir PAS itu meningkat kepada RM1.59 bilion tahun ini.

Jumlah royalti petroleum Terengganu juga bertambah semasa pentadbirannya berbanding ketika PAS dan Bersatu berada dalam kerajaan iaitu hanya RM399 juta pada 2022.Sumber | FMT Malaysia 
........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo