Antara kumpulan baju hitam yang hadir ke perhimpunan Demo Rakyat Lawan Anwar di Kompleks Seri Perdana, Putrajaya.- Foto NSTP/Mohamad Shahril Badri Saali
Antara kumpulan Rakyat Lawan Anwar yang hadir ke perhimpunan Demo Rakyat Lawan Anwar di Kompleks Seri Perdana, Putrajaya.- Foto NSTP/Mohamad Shahril Badri Saali

PUTRAJAYA: Hampir 300 peserta berhimpun di kawasan letak kenderaan pekarangan Kompleks Seri Perdana di sini, menggesa Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menunaikan lapan tuntutan mereka.

Kumpulan Rakyat Lawan Anwar berbaju hitam meneruskan perhimpunan Demo Rakyat Lawan Anwar itu mendesak Perdana Menteri menurunkan kembali harga diesel dan tidak menaikkan harga petrol.

Mereka juga menuntut supaya kerajaan pimpinan Anwar mengembalikan bekalan beras putih tempatan dan membenarkan pengeluaran simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Selain itu, tuntutan lain yang disuarakan mereka ialah menurunkan kos sara hidup, membela nasib kakitangan kesihatan awam, peruntukan sama rata untuk wakil rakyat, menjamin hak kebebasan bersuara dan menghentikan dasar Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) serta menjarah aset negara.

Peserta perhimpunan itu juga membawa sepanduk tertera tuntutan yang diminta mereka selain menyanyi mengucapkan terima kasih kepada polis.

Perhimpunan itu bermula pada jam 5 petang selesai pada jam 7 petang.

Terdahulu, pekarangan Kompleks Seri Perdana di sini, dikawal ketat anggota dan pegawai polis susulan perhimpunan berkenaan.

Malah, laluan masuk ke kediaman rasmi Perdana Menteri serta kawasan sekitarnya dipasang penghadang selepas Ketua Polis Kuala Lumpur menyatakan perhimpunan berkenaan tidak mendapat kebenaran Perbadanan Putrajaya selaku pemilik tanah.

Media sebelum ini melaporkan perhimpunan dinamakan 'Demo Rakyat Lawan Anwar', tidak mendapat kebenaran Perbadanan Putrajaya (PPj) selaku pemilik lokasi berhimpun.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Rusdi Mohd Isa, berkata polis sudah menasihatkan penganjur tidak meneruskan perhimpunan dijadualkan di tempat letak kereta awam berhadapan Kompleks Seri Perdana, pada jam 4 petang itu kerana tidak mendapat kebenaran pemilik tanah.

Bagaimanapun, penganjur perhimpunan itu akan tetap meneruskannya, meskipun pihak Perbadanan Putrajaya, tidak memberi keizinan untuk berhimpun.

Penganjur yang juga Ketua Penggerak Demi Negara, Aidil Yunus berkata, pihaknya merasakan mereka berhak untuk berhimpun dan tidak menyalahi peruntukan undang-undang di bawah Akta Perhimpunan Aman (APA) 2012.­