NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Dulu ‘berlagak’ seperti hero, menang hari ini semua benda ‘free’ - KJPETALING JAYA: Pakatan Harapan perlu menerima kritikan atas keputusannya melaksanakan penyasaran subsidi diesel berbanding merungut mengenainya, kata bekas menteri kesihatan Khairy Jamaluddin.

Dalam episod terbaharu audio siar “Keluar Sekejap”, Khairy berkata, PH perlu menangani kecaman itu.


“Sebab awak dulu bila jadi pembangkang, cakap macam-macam. Macam herolah, macam menang hari ini, semua benda akan jadi ‘free’.

“Jadi, bila dah jadi kerajaan, dah tahu. Dah tahu buat kali pertama dalam hidup awak, menjadi seorang manusia yang bertanggungjawab. Jadi, kena hadaplah.

Beliau berkata kecaman dihadapi pemimpin kerajaan adalah hasil kenyataan dibuat mereka ketika menjadi pembangkang.

“Jangan merungut kerana dulu anda cakap macam-macam dan hari ini ludah itu jatuh pada muka, sapu sajalah.”

Pada 2013, Rafizi Ramli daripada PKR yang kini menteri ekonomi mengkritik keputusan kerajaan mengurangkan subsidi minyak.

Rafizi berkata, keputusan oleh kerajaan pimpinan Perdana Menteri ketika itu, Najib Razak untuk menaikkan harga minyak mendedahkan pengurusan kewangan lemahnya.

Tetapi, pada April lalu, beliau dilaporkan berkata, kerajaan akan terus mengurangkan subsidi petrol dalam usaha menurunkan defisit fiskal.

Khairy turut mencadangkan pemansuhan subsidi petrol secara beransur-ansur kerana pelaksanaan secara menyeluruh akan memberi kesan ketara terhadap ekonomi negara, walaupun mempunyai sistem seperti Budi Madani.

Di bawah inisiatif itu, pemilik kenderaan diesel persendirian dalam kategori B40 akan menerima RM200.

Ahad lalu, kerajaan mengumumkan harga diesel dinaikkan daripada RM2.15 kepada RM3.35 seliter di Semenanjung Malaysia mulai Isnin lalu.


Sumber | FMT Malaysia 
........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo