NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Sarawak ambil masa sebulan setengah teliti kenaikan gaji penjawat awam

Abang Johari Openg berkata kerajaan negeri mampu menanggung kenaikan gaji yang akan diumumkan.


SIMUNJAN: Kerajaan Sarawak akan melaksanakan kajian menambah baik termasuk meningkatkan gaji penjawat awamnya, kata Premier Abang Johari Openg.

Beliau berkata, kajian itu yang dijangka mengambil masa kira-kira sebulan setengah akan meneliti pelbagai faktor.

“(Usaha menambah baik) ini akan melibatkan implikasi kewangan (kepada Sarawak), tetapi saya lihat kita boleh menanggung kenaikan (gaji) yang akan kita umum dalam masa sebulan setengah lagi,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Ramah Tamah Aidilfitri Simunjan.

Beliau berkata demikian semasa mengulas pengumuman Perdana Menteri Anwar Ibrahim mengenai kenaikan gaji penjawat awam lebih 13% bermula Disember antara tertinggi dan terbaik.

Anwar yang juga menteri kewangan berkata, bawah Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) yang sedang diperincikan, kerajaan juga akan meningkatkan gaji bagi memastikan jumlah pendapatan minimum penjawat awam melebihi RM2,000 sebulan berbanding pada masa ini jumlah pendapatan minimum, meliputi gaji, dan elaun tetap penjawat awam ialah RM1,795 sebulan.

Perincian mengenai kenaikan gaji penjawat awam akan diumumkan ketika pembentangan Belanjawan 2025 yang dijangka pada Oktober.


Sumber | FMT Malaysia 

........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo