NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Pahang lantik5 ADUN lantikan dengan sokongan hanya tujuh adun sahaja

Yang Dipertua DUN Pahang, Datuk Seri Mohd Sharkar Shamsudin (tengah) pada Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga Dewan Undangan Negeri (DUN) Pahang di Kuantan. - Foto NSTP/Asrol AwangKUANTAN: Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga Dewan Undangan Negeri (DUN) Pahang hari ini, mengumumkan lima Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) lantikan.

Mereka adalah pengasas Maahad Tahfiz Tengku Ampuan Afzan Pekan, Datuk Ahmad Irshadi Abdullah Al-Qadri; Ketua MCA Bahagian Temerloh, Datuk Wong Tat Chee; Ketua UMNO Bahagian Jerantut, Haris Salleh Hamzah; Pengerusi AMANAH Pahang, Mohd Fadzli Mohd Ramly dan Timbalan Pengerusi PKR Pahang, Rizal Jamin.

Pelantikan itu mendapat sokongan majoriti mudah selepas usul berkenaan dicadangkan Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail dan disokong tujuh ADUN Pahang.

Tujuh ADUN yang menyokong ialah Datuk Seri Mohd Johari Hussain dari Tioman, Datuk Seri Shafik Fauzan Sharif (Inderapura), Datuk Abd Aziz Mat Kiram (Batu Talam), Mohd Shahrim Md Zain (Chini), Tengku Zulpuri Shah Raja Puji (Tras), Su Keong Siong (Ketari) dan Ho Chi Yang (Tanah Rata).

Terdahulu, Wan Rosdy, berkata pelantikan ADUN lantikan itu mengambil kira latar belakang keluarga, pendidikan dan pencapaian serta komitmen dalam khidmat bakti kepada masyarakat.

Katanya, mereka yang dilantik adalah dalam kalangan berkaliber dan berkemahiran tertentu serta berganding bahu bersama ADUN lain untuk menyumbangkan perkhidmatan terbaik kepada rakyat.

"Saya percaya dengan pelantikan ini, ahli-ahli yang dilantik dapat membantu dalam mencapai misi dan visi kerajaan negeri dalam memberikan perkhidmatan yang lebih cekap dan berkesan," katanya.

Sementara itu, Yang Dipertua DUN Pahang, Datuk Seri Mohd Sharkar Shamsudin, berkata lima ADUN lantikan itu akan mengangkat sumpah pada Sidang DUN Pahang, Ogos depan.

Katanya, tiada kawasan yang diberikan kepada lima ADUN lantikan itu dan mereka berkhidmat dalam usaha membantu kerajaan negeri.

"Pelantikan lima ADUN lantikan ini memerlukan tujuh penyokong dan pencadang serta majoriti mudah.

"Mereka sudah menjadi ADUN lantikan, tetapi mereka belum mengangkat sumpah dan akan berbuat demikian pada Sidang DUN Pahang pada Ogos depan," katanya pada sidang media selepas penangguhan DUN Pahang.


Sumber | BHOnline
........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo