NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

KKM pantau rapi gelombang baharu Covid-19 di Singapura

Menteri Kesihatan Dzulkefly Ahmad berkata, KKM akan terus memantau keadaan dan memastikan sistem kesihatan negara bersedia untuk sebarang lonjakan kes Covid-19. (Gambar Bernama)KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan (KKM) sedang memantau dengan rapi trajektori gelombang peningkatan dua kali ganda kes Covid-19 dilaporkan oleh Singapura baru-baru ini.

Menteri Kesihatan Dzulkefly Ahmad berkata, dimaklumkan bahawa gabungan bahagian sub-varian KP.1 dan KP.2 kini merekodkan lebih dua pertiga kes Covid-19 di negara jiran itu.

“Di Malaysia, jumlah kes Covid-19 yang dilaporkan pada minggu 12 hingga 18 Mei 2024 ialah 1,230, berbanding 1,071 kes pada minggu sebelumnya (peningkatan 14.8%) dan tiada kematian baharu akibat Covid-19. dilaporkan sejak 25 April.

“Mengenai varian yang sedang menular, kementerian melaporkan setiap KP.1.1 dan KP.2.1 pada Mac 2024, kedua-duanya mempunyai simptom ringan dan tidak melaporkan sebarang peningkatan ketara dalam kes Covid-19,” katanya.

Dzulkefly berkata, KKM akan terus memantau keadaan dan memastikan sistem kesihatan negara bersedia untuk sebarang lonjakan kes.

Beliau juga mengingatkan orang ramai supaya menjaga kebersihan diri, mengurangkan interaksi sosial apabila berasa tidak sihat dan memakai topeng jika berada dalam kumpulan berisiko tinggi di kawasan yang sangat sesak, atau jika bergejala.


Sumber | FMT Malaysia ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo